Rolnice od patlidžana sa sirom: Lagani letnji ručak

by | jun 28, 2024
Rolnice od patlidžana sa sirom: Lagani letnji ručak

Ne znate šta da napravite za ručak ili večeru? Mi danas pravimo rolnice od patlidžana sa sirom u sosu od paradajza i zapečene u rerni.

Svašta može da se napravi od patlidžana, a pored nezamenljive musake, naš omiljeno jelo su rolnice od patlidžana. Osim sirom, možete ih puniti i povrćem, tunjevinom, gljivama ili mesom.

Rolnice od patlidžana nisu samo ukusne već i vrlo hranljive

Patlidžan je bogat izvor nutritivnih sastojaka, a pritom sadrži mali broj kalorija. Sto grama sirovog patlidžana sadrži samo 25 kalorija, što ga čini idealnim za one koji žele da kontrolišu telesnu težinu. Osim toga, ovo ukusno povrće sadrži i druge važne sastojke.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Bogat vlaknima: Patlidžan je dobar izvor prehrambenih vlakana (3,5 grama u 100 grama). Vlakna pomažu u probavi, duže daju osjećaj sitosti i mogu pomoći u snižavanju holesterola.
  • Vitamini i minerali: Patlidžan je dobar izvor vitamina C, K, B6, folne kiseline, mangana, kalijuma i bakra.
  • Vitamin C: Antioksidans koji jača imunološki sistem i štiti ćelije od oštećenja.
  • Vitamin K: Važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
  • Vitamin B6: Učestvuje u metabolizmu proteina i funkciji nervnog sistema.
  • Folna kiselina: Važna za rast i razvoj ploda kod trudnica.
  • Mangan: Mineral koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i metabolizmu kostiju.
  • Kalijum: Mineral koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i funkcije mišića.
  • Bakar: Važan za imunološki sistem i apsorpciju gvožđa.
  • Antioksidansi: Patlidžan je bogat antioksidansima, kao što su antocijani koji štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima. To može pomoći u sprječavanju hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes.

Kako se prave rolnice od patlidžana

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@osgebingol је поделио/ла објаву

Sastojci:

  • 2 veća patlidžana
  • malo otopljenog putera
  • so i crni biber po ukusu
  • malo šećera

Za fil:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 150 g svežeg sira
  • 1 jaje
  • narendana kora od jednog limuna
  • 50 g mlevenih oraha
  • malo svežeg bosiljka
  • 2 kašike narendanog parmezana

Za sos:

  • 2 paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika otopljenog putera
  • so i biber po ukusu
  • malo sveže bosiljka

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Operite patlidžan i isecite ga na tanke šnite. Pospite ga šećerom i ostavite da odstoji po strani. U međuvremenu pripremite sos.
  2. Zagrejte kašiku putera na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan beli luk. Ztim dodajte oljušten paradajz isečen na kockice. Kuvajte dok se sos ne zgusne. Posolite i pobiberite, Dodajte parmezan i promešajte.
  3. Sipajte u činiju sve sastojke za fil i mešajte sve dok se ne sjedine.
  4. Ocedite patlidžan (ispustiće vodu, samo ga protresite) i premažite s obe strane otopljenim puterom. Posolite i pobiberite.
  5. Stavite malo fila na kraj šnite patlidžana i urolajte. Stavite rolnice u podmazanu tepsiju ili vatrostalnu činiju.
  6. Prelijte rolnice sosom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15-20 minuta. Servirajte rolnice i pospite seckanim bosiljkom. Služiti toplo.

Prijatno!

Elena_Danileiko/gettyimages.com