Rolovani patlidžan sa feta sirom: Brz i osvežavajući obrok (video)

by | avgust 3, 2023
Rolovani patlidžan sa feta sirom

Rolovani patlidžan sa feta sirom je savršeni letnji recept koji će vam prijati u vrelim danima, a potrošićete samo nekoliko minuta na njegovu pripremu.

Rolovani patlidžan sa feta sirom je nešto što ćete stalno praviti

Ovo je fanatstični spoj ukusa laganog patlidžana i feta sira. Zajedno sa belim lukom, maslinovim uljem i peršunovim listom dobićete pravi meditranski spoj koji će vam savršeno prijati u letnjim vrelinama. Osim toga, njegova priprema je veoma jednostavna i brza i imaćete zdrav obrok u samo nekoliko minuta.

Patlidžan i feta sir: Zalogaj zdravlja

Patlidžan je jedna od najzdravijih namirnica. On obiluje velikim brojem vitamina i minerala, ali i antioksidansima. To ga čini savršenom namirnicom za čišćenje organizma, ali za mršavljenje. Sa druge strane, feta sir je odličan izvor kalcijuma, ali sadrži i vitamine A i K, folate, gvožđe i magnezijum. Odličan je za kosti i creva.

Medaljoni od patlidžana i mesa: Spolja hrskavi, a iznutra kremasti

Rolovani patlidžan sa feta sirom: Nutritivna vrednost

Ovaj obrok zanimljivog ukusa sadrži 373 kalorije od čega 31 g masti, 5 g ugljenih hidrata i 17 g proteina. Upravo zbog ovakve nutritivne vrednosti, ovaj obrok će vas držati sitim, a zahvaljujući feta siru uživaćete u osvežavajućim notama obroka.

Članak se nastavlja posle reklama

Rolovani patlidžan sa feta sirom: Recept

Sastojci:

  • 2 patlidžana (oko 600g)
  • 400 g feta sira
  • 30 g maslinovog ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 šaka peršunovog lista
  • 1 čen belog luka
  • Prstohvat bibera
  • Malo vode ili mleka
  • Malo limunovog soka

Priprema:

  • Operite patlidžan i odrežite gornji kraj
  • Isecite patlidžan na trake debljine oko 5-8mm
  • Da biste izvukli gorčinu: Obložite pleh papirom za pečenje i na njega poslažite trake patlidžana jednu do druge. Odozgo pospite pola kašike soli i potom okrenite patlidžan i ponovite postupak. Stavite kuhinjske ubruse preko njih i ostavite da odstoje sat vremena. Potom ih obrišite.
  • Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi
  • Trake patlidžana premažite maslinovim uljem i propržite ih sa obe strane
  • U blender stavite feta sir, peršun, beli luk i biber.
  • Izblendajte dok ne bude sve sitno.
  • Dodajte 1dcl vode ili mleka i izmiksajte dok ne dobijete kremastu teksturu.
  • Na krajeve traka patlidžana sipajte fil kašikom i urolajte ih.
  • Poslažite na tanjir i sipajte malo limunovog soka na vrh.
Lesyy/GettyImagesPlus