Gastro

Salata od kukuruza šećerca: Čuva liniju i preukusna je

by Ranka Bulatović

26.07.2023.
Salata od kukurza šećerca
Salata od kukurza šećerca
Mexican Corn Salsa in white bowl with lime and tortilla chips. Healthy food.

Letnja salata od kukuruza šećerca prava je vitaminska bomba – i preukusna je. Lako se priprema, sadrži malo kalorija i možete je jesti kao samostalan obrok.

Ukusna i zdrava salata od kukuruza šećerca

Može se konzumirati kao obrok salata ili kao prilog jelima sa roštilja. Salata od kukuruza šećerca obiluje hranljivim sastojcima i idealne je za sve one koji su na dijeti. A šta vam je sve potrebno da biste napravili ovaj praznik za oči i nepca:

  • Kukuruz: Trenutno je sezona kukuruza šećerca i možete ga naći na pijacama i u marketima. Ili jednostavno kupite zamrznut kukuruz.
  • Čeri paradajz: Moežete ga zameniti i običnim, ali je čeri paradajz ukusniji.
  • Krastavac: Ako je iz organskog uzgoja, ne morate da ga ljuštite samo ga dobro operite.
  • Crveni luk: Mnogo bolja opcija za salate od crnog luka. A i lepše izgleda u salatama.
  • Sir: U salatu od kukurza šećerca možete dodati feta sir, mocarelu ili još bolje domaći kozji sir.
  • Svež peršun i bosiljak: Peršun je pod obavezno. A umesto bosiljka, možete koristiti sveži korijander.
  • Maslinovo ulje: Umesto njega, možete koristiti i laneno ili ulje od semenki bundeve.
  • Jabukovo sirće: Ako više volite, možete koristiti i balzamiko sirće.

Nutritivna vrednost

Kalorije: oko 290 kalorija po porciji

Proteini: oko 8 grama

Masti: oko 15 grama

Ugljeni hidrati: oko 30 grama

Kako se priprema

Sastojci:

  • 4 šolje kukuruza šećerca
  • 1 šolja sitno iseckanog čeri paradajza
  • 1 šolja krastavca isečenog na kockice
  • 1/3 šolje crvenog luka isečenog na kockice
  • 2/3 šolje izmrvljenog feta sira
  • 3 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka

Za dresing:

  •  1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1-2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica meda
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Napravite preliv: Pomešajte sve sastojke za dresing i ostavite da odstoji u frižideru dok pripremate salatu.
  2. Kuvajte kukuruz u ključaloj vodi 3-4 minuta. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode i ocedite.
  3. Prebacite kukuruz u činiju za salatu i dodajte preostale sastojke. Promešajte i prelijte dresingom.

Prijatno!

Mus od limuna morate probati – predobar je!