Salata od kukuruza šećerca: Čuva liniju i preukusna je
Letnja salata od kukuruza šećerca prava je vitaminska bomba – i preukusna je. Lako se priprema, sadrži malo kalorija i možete je jesti kao samostalan obrok.
Ukusna i zdrava salata od kukuruza šećerca
Može se konzumirati kao obrok salata ili kao prilog jelima sa roštilja. Salata od kukuruza šećerca obiluje hranljivim sastojcima i idealne je za sve one koji su na dijeti. A šta vam je sve potrebno da biste napravili ovaj praznik za oči i nepca:
- Kukuruz: Trenutno je sezona kukuruza šećerca i možete ga naći na pijacama i u marketima. Ili jednostavno kupite zamrznut kukuruz.
- Čeri paradajz: Moežete ga zameniti i običnim, ali je čeri paradajz ukusniji.
- Krastavac: Ako je iz organskog uzgoja, ne morate da ga ljuštite samo ga dobro operite.
- Crveni luk: Mnogo bolja opcija za salate od crnog luka. A i lepše izgleda u salatama.
- Sir: U salatu od kukurza šećerca možete dodati feta sir, mocarelu ili još bolje domaći kozji sir.
- Svež peršun i bosiljak: Peršun je pod obavezno. A umesto bosiljka, možete koristiti sveži korijander.
- Maslinovo ulje: Umesto njega, možete koristiti i laneno ili ulje od semenki bundeve.
- Jabukovo sirće: Ako više volite, možete koristiti i balzamiko sirće.
Nutritivna vrednost
Kalorije: oko 290 kalorija po porciji
Proteini: oko 8 grama
Masti: oko 15 grama
Članak se nastavlja posle reklama
Ugljeni hidrati: oko 30 grama
Kako se priprema
Sastojci:
Članak se nastavlja posle reklama
- 4 šolje kukuruza šećerca
- 1 šolja sitno iseckanog čeri paradajza
- 1 šolja krastavca isečenog na kockice
- 1/3 šolje crvenog luka isečenog na kockice
- 2/3 šolje izmrvljenog feta sira
- 3 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
- 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka
Za dresing:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1-2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica meda
- pola kašičice belog luka u prahu
- so i biber po ukusu
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Napravite preliv: Pomešajte sve sastojke za dresing i ostavite da odstoji u frižideru dok pripremate salatu.
- Kuvajte kukuruz u ključaloj vodi 3-4 minuta. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode i ocedite.
- Prebacite kukuruz u činiju za salatu i dodajte preostale sastojke. Promešajte i prelijte dresingom.
Prijatno!
DronG/gettyimages.co.uk