Savijača s kiselim kupusom: Jelo koje ne smete propustiti
Ako volite kiseli kupus i domaće pite, imamo odličan predlog za vas – Savijača s kiselim kupusom. Ko je jednom probao, stalno je pravi.
Ovu savijaču možete spremati i posnu, samo izbacite jaje i slaninu iz recepta. A za one koji ne poste, osim slanine, u savijaču možete dodati i kobasicu, šunku, pečenicu… Ukus je fenomenalan.
Savijača s kiselim kupusom: Ništa zdravije od kiselog kupusa
Konzumiranje fermentisane hrane kao što je kiseli kupus može učiniti mnogo toga dobrog za zdravlje. Tako da savijača s kiselim kupusom nije samo vrlo ukusna već i zdrava.
Kiseli kupus je izvor bakterija mlečne kiseline, te zahvaljujući tome može pomoći u jačanju imuniteta i suzbijanju upala. Osim toga, probiotičke bakterije su ključne za normalan rad creva i dobru probavu. Kiseli kupus je bogat antioksidativnim vitaminima C i E. Takođe sadrži biljno jedinjenje kaempferol. U laboratorijskim studijama, istraživači su otkrili da kaempferol može zaštititi od oksidativnog oštećenja uklanjanjem slobodnih radikala, koji su nestabilni i visoko reaktivni molekuli koji mogu izazvati upalu. To su samo neki do razloga (ima ih još) zbog kojih treba jesti kiseli kupus što češće.
Recept s TikTok-a
Na TikTok-u smo pronašli zanimljiv recept za pravljenje pite od kiselog kupusa:
@zokas_kitchen Pie with sauerkraut #pie #sauerkraut #cooking #food #fyp #viral ♬ original sound – ZOKA’S KITCHEN
Recept za savijaču s kiselim kupusom
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa s kvascem
- 400 g kiselog kupusa
- 6 listova slanine
- 1 glavica crnog luka
- malo ulja
- mleveni biber
- 1/2 kašičice kima u zrnu
- 1 jaje
- so
Priprema:
- Crni luk, kiseli kupus i slaninu iseći na kockice. Na malo ulja propržiti luk da postane staklast, pa dodati slaninu, te i nju kratko propržiti.
- Umešati kupus i dinstati desetak minuta dok suvišna tečnost ne uvri. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodati kim.
- Testo istanjiti u pravougaonu koru, pa uzduž po sredini rasporediti fil od kupusa. Bočne stranice blago preklopiti preko testa, pa ga po dužini saviti u rolat.
- Tepsiju obložiti papirom za pečenje, te u nju prebaciti rolat, premazati ga umućenim jajetom i posuti kimom.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 40 minuta dok ne porumeni.
Prijatno!