Savršen džem od šljiva bez šećera: Tajna je u jednom sastojku
Danas kuvamo džem od šljiva – ali bez šećera. Tajna je u u suvim urmama koje su dovoljno slatke, a koje džemu daju poseban ukus.
Ako ne volite da dodajete šećer u zimnicu, a volite džem od šljiva, onda umesto zaslađivača dodajte suve urme. Iznenadićete se koliko je ovaj džem ukusan.
Najzdraviji džem od šljiva
View this post on Instagram
Zdravije od ovog recepta ne može. Šljive, urme i cejlonski cimet – tri čuvara zdravlja i savršene poslastice. Redovna konzumacija šljiva može imati zaštitni efekat na zdravlje srca. Šljive snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, koji su glavni faktori rizika za srčana oboljenja.
A urme su pravo blago za organizam. Sadrže visok procenat bakra, kalijuma, magnezijuma i mangana. Obiluju i vlaknima koja su neophodna za dobar rad creva i snižavanje masnoća u krvi. Osim toga, urme obiluju i antioksidansima koja nas štite i od teških oboljenja.
A što se cimeta tiče (koristite isključivo cejlonski, jer kasija cimet u većim količinama loše utiče na jetru), među brojnim zdravstvenim prednostima izdvaja se njegova sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi. Dakle, sledeći recept pomoći će vam da dobijete ne samo preukusan već i izuzetno zdrav džem.
Recept za džem od šljiva bez šećera
Sastojci:
- 3 kg šljiva po izboru
- 350 g suvih urmi
- 400 ml vode
- 1 kašičice cejlonskog cimeta
Priprema:
- Šljive oprati, osušiti i očistiti od koštica. Iseći ih na kockice i ubaciti u širu šerpu.
- Urme rakođe očistiti od koštica, sitno iseckati pa ubaciti u šerpu sa šljivama.
- Sipati vodu i kuvati na umerenoj temperaturi dok smesa ne počne da se zgušnjava. Dodati malo cimeta u prahu i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne dobije željena gustina.
- Teglice oprati i zagrejati u rerni na 50°C da se osuše i sterilišu.
- U vruće tegle sipati vruć džem. Zatvoriti ih sterilisanim poklopcima i utopliti (uviti u deblje ćebe) pa ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga poslagati ih u špajz.
Savet: Budući da su urme dovoljno slatke, u ovako pripremljen džem ne treba se dodavati šećer.