Savršen džem od šljiva bez šećera: Tajna je u jednom sastojku

by | jul 29, 2024
Savršen džem od šljiva bez šećera: Tajna je u jednom sastojku

Danas kuvamo džem od šljiva – ali bez šećera. Tajna je u u suvim urmama koje su dovoljno slatke, a koje džemu daju poseban ukus. 

Ako ne volite da dodajete šećer u zimnicu, a volite džem od šljiva, onda umesto zaslađivača dodajte suve urme. Iznenadićete se koliko je ovaj džem ukusan.

Najzdraviji džem od šljiva

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Himflavours (@himflavours)

Članak se nastavlja posle reklama

Zdravije od ovog recepta ne može. Šljive, urme i cejlonski cimet – tri čuvara zdravlja i savršene poslastice. Redovna konzumacija šljiva može imati zaštitni efekat na zdravlje srca. Šljive snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, koji su glavni faktori rizika za srčana oboljenja.

A urme su pravo blago za organizam. Sadrže visok procenat bakra, kalijuma, magnezijuma i mangana. Obiluju i vlaknima koja su neophodna za dobar rad creva i snižavanje masnoća u krvi. Osim toga, urme obiluju i antioksidansima koja nas štite i od teških oboljenja.

A što se  cimeta tiče (koristite isključivo cejlonski, jer kasija cimet u većim količinama loše utiče na jetru), među brojnim zdravstvenim prednostima izdvaja se njegova sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi. Dakle, sledeći recept pomoći će vam da dobijete ne samo preukusan već i izuzetno zdrav džem.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za džem od šljiva bez šećera

Sastojci:

  • 3 kg šljiva po izboru
  • 350 g suvih urmi
  • 400 ml vode
  • 1 kašičice cejlonskog  cimeta

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Šljive oprati, osušiti i očistiti od koštica. Iseći ih na kockice i ubaciti u širu šerpu.
  2. Urme rakođe očistiti od koštica, sitno iseckati pa ubaciti u šerpu sa šljivama.
  3. Sipati vodu i kuvati na umerenoj temperaturi dok smesa ne počne da se zgušnjava. Dodati malo cimeta u prahu i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne dobije željena gustina.
  4. Teglice oprati i zagrejati u rerni na 50°C da se osuše i sterilišu.
  5. U vruće tegle sipati vruć džem. Zatvoriti ih sterilisanim poklopcima i utopliti (uviti u deblje ćebe) pa ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga poslagati ih u špajz.

Savet: Budući da su urme dovoljno slatke, u ovako pripremljen džem ne treba se dodavati šećer.

derketta/gettyimages.co.uk