Sladoled torta od kupina + recept za lemon curd

by | jul 27, 2024
Sladoled torta od kupina: Bez pečenja!

Danas pripremamo carsku poslasticu, da zasladimo ovaj vikend. U pitanju je sladoled torta od kupina koja će nestati za tili čas. 

Slojevita sladoled torta od keksa, kupina, sladoleda od vanile i krema od limuna (pronašli smo savršen recept za lemon curd) je najlakši i najosvežavajući desert za ove vrele dane.

Kako se pravi sladoled torta od kupina

Sastojci:

  • 1.400 grama sladoleda od vanile, malo omekšalog
  • 400 g ispasiranih kupina
  • 470 g krema od limuna (lemon curd)
  • 250 g izlomljenog keksa
  • 400 g svežih kupina, isečenih napola
  • 450 ml slatke pavlake
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

  1. Obložite kalup 22×12 cm prijanjajućom folijom, tako da bude cela unutrašnjos obložena, i još da pređe oko 5 cm folije preko kalupa.
  2. Stavite 1 gk sladoleda od vanile u veliku činiju i dodajte ispasirane kupine. Mešajte sve dok se  ne sjedine.
  3. U drugu činiju sipajte preostali sladoled i ¼ šolje krema od limuna. Dobro promešajte.
  4. Radeći brzo, pospite dno pripremljene tepsije sa ½ šolje izmrvljenog keksa. Stavite 1 šolju mešavine sladoleda od kupine preko vafla. Na vrh stavite ½ šolje mešavine sladoleda sa kremom od limuna, poravnajte kašikom.
  5. Nežno utisnite ½ šolje kupina u sladoled. Ponovite slojeve dva puta, završavajući završnim slojem izmrvljenog keksa.
  6. Umotajte celu posudu plastičnom folijom. Ostavite da se stegne u frižideru minimum 6 sati ili još bolje preko noći.
  7. U veliku činiju dodajte slatku pavlaku, 1/2 šolje kreme od limuna i ekstrakt vanile. Mutite mikserom dok se ne dobije čvrst sneg – 2 do 4 minuta. Pokrijte i stavite u frižider dok ne budete spremni za upotrebu, do 1 sat.
  8. Izvadite ledenu tortu iz zamrzivača. Koristeći plastične špatule, izvadite tortu iz kalupa za hleb i okrenite je na tanjir za serviranje. Premažite je ulupanom slatkom pavlakom i ukrasite kupinama.
  9. Svako parče sladoleda prelije preostalim kremom od limuna, po želji.

Kako se pravi lemon curd (krem od limuna)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Meyers (@_beesbaking)

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

  • ¾ šolje šećera (150 g)
  • sitno narendana kora od 2 limuna
  • 4 velika žumanceta
  • 1 veliko jaje
  • ¾ šolje sveže ceđenog limunovog soka ( 170 ml)
  • 1/2 kašičice soli
  • 113 g neslanog putera, isečenog na komade
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

  1. Pomešati šećer i limunovu koru. Dobro promešati.
  2. Dodati žumanca, so i jaje. Mutiti žicom dok se svi sastojci ne sjedine.
  3. Dodati limunov sok i dobro umutiti žicom. Kuvati na srednjoj temperaturi (neprestano mešati varjačom) dok se krem malo ne zgusne (10-15 minuta). Ali pazite da krem ne provri!
  4. Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti krem da se malo prohladi.
  5. Dodati u krem kockice putera i ekstrakt vanile. Mešati varjačom sve dok se ne dobije ujednačena, glatka smesa. Presuti krem u sterilisanu teglu i držati u frižideru.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Elena_E/shutterstock.com