Sladoled torta od kupina + recept za lemon curd
Danas pripremamo carsku poslasticu, da zasladimo ovaj vikend. U pitanju je sladoled torta od kupina koja će nestati za tili čas.
Slojevita sladoled torta od keksa, kupina, sladoleda od vanile i krema od limuna (pronašli smo savršen recept za lemon curd) je najlakši i najosvežavajući desert za ove vrele dane.
Kako se pravi sladoled torta od kupina
Sastojci:
- 1.400 grama sladoleda od vanile, malo omekšalog
- 400 g ispasiranih kupina
- 470 g krema od limuna (lemon curd)
- 250 g izlomljenog keksa
- 400 g svežih kupina, isečenih napola
- 450 ml slatke pavlake
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
- Obložite kalup 22×12 cm prijanjajućom folijom, tako da bude cela unutrašnjos obložena, i još da pređe oko 5 cm folije preko kalupa.
- Stavite 1 gk sladoleda od vanile u veliku činiju i dodajte ispasirane kupine. Mešajte sve dok se ne sjedine.
- U drugu činiju sipajte preostali sladoled i ¼ šolje krema od limuna. Dobro promešajte.
- Radeći brzo, pospite dno pripremljene tepsije sa ½ šolje izmrvljenog keksa. Stavite 1 šolju mešavine sladoleda od kupine preko vafla. Na vrh stavite ½ šolje mešavine sladoleda sa kremom od limuna, poravnajte kašikom.
- Nežno utisnite ½ šolje kupina u sladoled. Ponovite slojeve dva puta, završavajući završnim slojem izmrvljenog keksa.
- Umotajte celu posudu plastičnom folijom. Ostavite da se stegne u frižideru minimum 6 sati ili još bolje preko noći.
- U veliku činiju dodajte slatku pavlaku, 1/2 šolje kreme od limuna i ekstrakt vanile. Mutite mikserom dok se ne dobije čvrst sneg – 2 do 4 minuta. Pokrijte i stavite u frižider dok ne budete spremni za upotrebu, do 1 sat.
- Izvadite ledenu tortu iz zamrzivača. Koristeći plastične špatule, izvadite tortu iz kalupa za hleb i okrenite je na tanjir za serviranje. Premažite je ulupanom slatkom pavlakom i ukrasite kupinama.
- Svako parče sladoleda prelije preostalim kremom od limuna, po želji.
Kako se pravi lemon curd (krem od limuna)
View this post on Instagram
Članak se nastavlja posle reklama
Sastojci:
- ¾ šolje šećera (150 g)
- sitno narendana kora od 2 limuna
- 4 velika žumanceta
- 1 veliko jaje
- ¾ šolje sveže ceđenog limunovog soka ( 170 ml)
- 1/2 kašičice soli
- 113 g neslanog putera, isečenog na komade
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- Pomešati šećer i limunovu koru. Dobro promešati.
- Dodati žumanca, so i jaje. Mutiti žicom dok se svi sastojci ne sjedine.
- Dodati limunov sok i dobro umutiti žicom. Kuvati na srednjoj temperaturi (neprestano mešati varjačom) dok se krem malo ne zgusne (10-15 minuta). Ali pazite da krem ne provri!
- Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti krem da se malo prohladi.
- Dodati u krem kockice putera i ekstrakt vanile. Mešati varjačom sve dok se ne dobije ujednačena, glatka smesa. Presuti krem u sterilisanu teglu i držati u frižideru.
Prijatno!
Članak se nastavlja posle reklama
Elena_E/shutterstock.com