E, kad bi postojala sarma bez motanja… Slagana sarma od kiselog kupusa je upravo to! Sarma koja se ne mota
Sarma je svima omiljeno jelo, ali – koliko često je zaista pravite? Njena priprema zahteva da izdvojite neko vreme i umotate sve te sarme. Ako biste volele da sarmu pripremate češće, imamo rešenje – slagana sarma od kiselog kupusa se priprema lako i brzo, a jednako je ukusna kao i tradicionalna sarma.
Kako se pravi slagana sarma od kiselog kupusa?
Priprema slagane sarme od kiselog kupusa veoma podseća na pravljenje tradicionalne sarme, ali je kraće i manje složeno. Počinjete sa dinstanjem sastojaka, da biste ih na kraju slagali poput složenca ili musake u tepsiji, ili bolje, vatrostalnoj činiji. S obrziom na to da su sastojci isti i da se gotovo na isti način obrađuju, razlike u ukusu između tradicionalne sarme i slagane sarme nema.
Slagana sarma od kiselog kupusa – recept
Sastojci:
glavica kiselog kupusa ili pakovanje listova kiselog kupusa
750 gr. mlevenog svinjskog mesa
50 – 120 gr pirinča (po ukusu)
dve glavice crnog luka
so, biber, mlevena paprika
brašno za zapršku
Priprema slagane sarme od kiselog kupusa
- isperite listove kiselog kupusa da uklonite višak kiselosti i isecite im koren
- isecite dve glavice crnog luka na kockice i izdinstajte na kašiki do dve masnoće
- dodajte još masnoće, pa izdinstajte meso
- operite pirinač i spremite ga sa strane da se cedi
- kada meso pusti sosptveni sok, ubacite u tiganj sa mesom i lukom pirinač i dinstajte još desetak minuta
- vatrostalnu činiju obložite sa svih strana listovima kupusa. Napravite nekoliko slojeva – onoliko koliko ćete „spratova“ vaše slagane sarme praviti. Za ovu količinu, idealna su tri sloja kiselog kupusa
- Na dno sipajte prvu trećinu fila – debljina da bude dva do tri prsta. Fil „umotajte“ gornjim slojem kupusa. Zatim sipajte drugu trećinu fila i ponovite postupak. Tako tri puta.
- Nakon što ste umotali i poslednji sloj vaše slagane sarme, prekrijte sa dva ili tri veća lista kiselog kupusa. Nalijte vodu
- Krčajte 120 minuta u rerni, na 180 stepeni.
- kada kupus omekša, dodajtevdoenu zapršku: dve kašike brašna i kašikica mlevene paprike u šolji vode.
- Vratite u rernu i krčajte još dvadesetak minuta.
Prijatno!