Slatko od dunja sa orasima kako su ga pravile naše bake
Danas pravimo nešto jako ukusno, što nas odmah vraća u detnjstvo i bakinu kuhinju, a to je slatko od dunja sa orasima.
Ništa jednostavnije nego napraviti slatko od dunja. Sve što vam treba su: dunje, šećer, voda i orasi. I cele jeseni i zime ćete imati vrhunsku poslasticu nadohvat ruke.
Kako se priprema starinsko slatko od dunja sa orasima
@sofrashqiptare #Recel nga #Ftoi me #arra #reçel #quince #jam #recipe #youtube #sofrashqiptare #sofra ♬ suono originale – Muzik Shqiptare
Starinski recept za slatko od dunja sa orasima
Sastojci:
- 1,5 kg dunja
- 1, 3 kg šećera
- 500 ml vode
- 300 g očišćenih oraha
Priprema:
- Dunje dobro operite i oljuštite. Presecite na četvrtine, odstranite peteljke i središnji deo sa semenkama, i isecite na komadiće. Kako sečete, tako komadiće odmah ubacite u činiju napunjenu hladnom vodom da ne bi potamneli.
- Sipati u šerpu vodu i šećer i zagrevati do ključanja. Ostaviti da vri desetak minuta. Zatim ocediti dunje i sipati u vreo sirup. Kuvati sve dok dunje malo ne omekšaju (ali nikako ne treba da se raskuvaju).
- Znaćete da je slatko skuvano kad kašičicu sirupa sipate na tanjirić i pustite da se ohladi. Prevucite kašičicu po sredini i ako se vidi jasna linija, onda je slatko gotovo.
- Pred kraj kuvanja dodati jezgra oraha. Skloniti sa ringle. Sipati slatko u potpuno osušene sterilisane tegle, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako.
Kako se pravilno sterilišu tegle
Prilikom sterilizacije, tegle se zagrevaju na 100 stepeni. Ova metoda ubija većinu bakterija i klica koje se ne uklanjaju vodom iz slavine i deterdžentom. Nemoguće je ukloniti sve mikroorganizme i bakterije samo temeljnim pranjem posuđa. Ako čak i mali broj mikroorganizama ostane u prostoru bez vazduha (u zatvorenim teglama), oni će početi da se razmnožavaju i na kraju će se zimnica pokvariti.
Stavite oprane i osušene posude u hladnu rernu i potom je zagrejte na 100-110 stepeni . Kada rerna dostigne temperaturu, ostavite tegle da se sterilišu 15-20 minuta. Nakon toga izvadite tegle čistim i suvim peškirom i stavite ih na krpu.