Špagete s tikvicama i limunom – ručak spreman za pola sata
Tražite recepte za brza jela? Mi smo našli savršenu ideju za letnji ručak – špagete s tikvicama i limunom. A može i bilo koja druga testenina.
Špagete s tikvicama su toliko ukusne da bismo ih jeli svaki dan. A naročito zato što se pripremaju jednostavno i brzo. Pritom se i lako vare, uopšte nisu „teške za stomak“. Sadrže manje kalorija nego recimo bolonjeze (mada i njih obožavamo). Dakle, iskoristite maksimalno sezonu tikvica. Mi svakako hoćemo jer od njih može baš svašta da se napravi.
Špagete s tikvicama i limunom: Zašto toliko volimo tikvice
Tikvice nisu samo lake za pripremu i lako svariljive, one su i izuzetno zdrave. Tikvice obiluju vitaminom A koji je neophodan za zdravu kožu (a leti naročito moramo da vodimo računa o njoj) i dobar vid. Osim toga, ovo povrće sadrž i: vitamine C, K, B1 i B6, mangan, magnezijum, kalijum, folate, bakar…
Ali ono što tikvice svrstava među najzdravije povrće su antioksidansi. Antioksidansi su korisna biljna jedinjenja koja pomažu u zaštiti tela od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Tikvice obiluju karotenoidima – kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten. Ovi antioksidansi čuvaju oči, kožu, srce. I najviše ih ima u kori.
Kako se pripremaju
Sastojci za 4 osobe:
- 1 pakovanje špageta ili testenine po izboru
- 900 g tikvica
- 1 manja glavica crnog luka
- 4 velika čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- ¼ kašičice tucane crvene paprike (može i ljute ako volite)
- 2 kašičice morske soli
- mleveni biber po ukusu
- 1 limun
- 30 g parmezana, plus još za serviranje
- ½ šolje svežih listova bosiljka ili nane
- ½ šolje pavlake za kuvanje
Priprema:
- Skuvajte špagete u ključaloj slanoj vodi, prema uputstvu s pakovanja. Ostavite 2 šolje vode u kojoj su se kuvale. Trebaće vam za sos.
- U međuvremenu, dobro operite tikvice, a zatim ih narendajte na krupno rende i stavite u krpu. Pritisnite da se iscedi višak tečnosti. A za to možete koristiti i cediljku.
- Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk.
- Zagrejet ulje na srednjo temperaturi i kratko propržite tucanu papriku, pa dodajte tikvice, crni i beli luk. Posolite i pobiberite.
- Dinstajte tikvice 15-20 minuta. U međuvremenu, iscedite sok od limuna.
- Prebacite testeninu u šerpu u kojoj se dinstaju tikvice.
- Smanjite temperaturu, dodajte ½ šolje tečnosti u kojoj su se kuvale špagete i pavlaku za kuvanje. Dobro promešajte.
- Zatim dodajte sir i još ½ šolje tečnosti u kojoj su se kuvale špagete. Brzo mešajte i po potrebi dodajte još malo vode u kojoj su se kuvale špagete.
- Sklonite špagete s vatre i dodajte 2 kašike limunovog soka. Ako je neophodno, dodajte još malo soli, bibera i limunovog soka.
- Na kraju dodajte bosiljak i dobro promešajte.
- Servirajte špagete, pospite ih parmezanom i ukrasite svežim začinskim biljem.
Prijatno!