Španska pita sa krastavcima je najukusniji obrok za letnje zahlađenje

by | jul 2, 2024
španska pita

Napokon zahlađenje! Sada, kada nije nesnosno paliti rernu, predlažemo ukusan obrok koji možete jesti za doručak, užinu ili večeru – španska pita

Ovaj gurmanluk izuzetnog ukusa, je prilično kaloričan i u njemu je zastupljen visok udeo masnoća. Ipak, bogat je i proteinima, a ono što ga čini neizostavnim na svakoj trpezi u Srbiji je – bogat ukus.

Da li je ovaj recept zaista potekao iz Španije?

Smatra se da je španska pita lokalna varijacije čuvene španske tortilje. Španska tortilja (tortilla de patatas) je jedno od najpoznatijih španskih jela. To je vrsta debelog omleta od krompira i jaja, obično sa dodatkom luka, slanine ili drugih sastojaka poput paprike ili kobasica. Jelo je nazvano „tortilja“ zbog oblika i strukture, slične tortilji.

Članak se nastavlja posle reklama

Tortilja se obično pravi tako što se krompiri narežu na tanke kolutove i kratko proprže dok ne omekšaju. Zatim se dodaju umućena jaja i ostali sastojci, i smesa se peče na tavi dok ne dobije zlatno smeđu boju s obe strane.

Ova jelo ima duboko ukorenjene korijene u španskoj kuhinji i popularno je kao jednostavan, ali zadovoljavajući obrok ili tapas. Može se posluživati toplo ili hladno, kao predjelo, doručak ili lagani obrok tokom dana. Domaćice u Srbiji stvorile su varijantu gde je krompir zamenjen brašnom i drugim povrćem.

Španska pita

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

100 g slanine
100 g šunke (može i šunkarica)
100 g kiselih krastavaca
100 g kuvanog graška
100 g rendanog kačkavalja
1 kuvana šargarepa
100 g brašna
4 jajeta

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Slaninu, šunku i krastavčiće iseckati na kockice. Kačkavalj i šargarepu izrendati.
2. Umutiti 4 žumanceta. Dodati slaninu, šunku i krastavce.
3. U tu smesu umešati grašak, brašno i dobro umućen sneg od belanaca.
4. Sve pažljivo i dobro izmešati. Smesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh i peći na 220 ºC oko pola sata.
5. Kada se pita ohladi, iseći je na kocke i servirati.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Platerasca/GettyImages