Šta kuvati za ručak? Ćufte u paradajz sosu!

by | novembar 21, 2023
ćufte u paradajz sosu

Ćufte u paradajz sosu su hranljivo, ukusno i brzo jelo, savršeno rešenje kada ne znate šta kuvati za ručak

Ćufte u paradajz sosu su pravi predstavnik klasične italijanske kuhinje. Zbog jednostavnosti pripreme i ukusa koji odgovara svim generacijama, ovo jelo je steklo popularnost i na Balkanu. Mi vam donosimo recept koji se odomaćio u kuhinji naših baka sredinom prošlog veka.

Nutritivna vrednost ćufti u paradajz sosu

Jedna porcija ćuftica u sosu teška oko 100 grama ima 175 kalorija. U ovoj količini nalazi se oko 12 grama proteina, isto toliko masti i oko 7 grama ugljenih hidrata.

Recept za ćufte u paradajz sosu

500 grama sitno mlevenog meseca, najbolje mešavina goveđeg i svinjskog

1 jaje

Članak se nastavlja posle reklama

1 manja glavica crnog luka, sitno seckanog

1 kašika prezle

so, biber po ukusu

Članak se nastavlja posle reklama

dve kašike belog brašna

ulje

Članak se nastavlja posle reklama

7 dcl paradajz soka

Priprema:

  1. sitno iseći crni luk
  2. umutiti jaje
  3. umesiti kompaktnu smesu od mlevenog mesa, luka, jajeta i prezle. Dodati soli, bibera i mlevene paprike po ukusu
  4. Upržiti bazu od dve kašike masnoće i dve kašike brašna. Čim brašno porumeni, naliti paradajz sok uz stalno mešanje.
  5. Kada postignete odgovarajuću gustinu sosa, a trebalo bi da bude ređi, posolite po ukusu, a potom ubacite ćufte i ostavite da jelo krčka 40 minuta. Ukoliko je sos gust, dodajte vodu, pa tek onda ubacite ćuftice.
  6. Poslužite uz pire krompir.

Prijatno!

Video recept:

Kako napraviti ćufte u paradajz sosu na italijanski način?

Italijanski recept se neznatno razlikuje od našeg. Pre svega, u sam paradajz sos dodaje se i malo belog luka, kao i peršun i mrva mlevene paprike, ne bi li bio pikantniji.

Što se pripreme ćufti tiče, tu se kriju najveće razlike između naše uobičajene pripreme i toga kako italijani prave ovo jelo. Umesto prezle, koristi se izmrvljeno parče hleba natopljeno mlekom, a u samu smesu za ćufte dodaje i se i šaka parmezan sira. Ukoliko ste spremni za pikantnije ukuse, slobodno primenite ove izmene u receptu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

zia_shusha/istock/gettyimagesplus