Šta kuvati za ručak? Ćufte u paradajz sosu!
Ćufte u paradajz sosu su hranljivo, ukusno i brzo jelo, savršeno rešenje kada ne znate šta kuvati za ručak
Ćufte u paradajz sosu su pravi predstavnik klasične italijanske kuhinje. Zbog jednostavnosti pripreme i ukusa koji odgovara svim generacijama, ovo jelo je steklo popularnost i na Balkanu. Mi vam donosimo recept koji se odomaćio u kuhinji naših baka sredinom prošlog veka.
Nutritivna vrednost ćufti u paradajz sosu
Jedna porcija ćuftica u sosu teška oko 100 grama ima 175 kalorija. U ovoj količini nalazi se oko 12 grama proteina, isto toliko masti i oko 7 grama ugljenih hidrata.
Recept za ćufte u paradajz sosu
500 grama sitno mlevenog meseca, najbolje mešavina goveđeg i svinjskog
1 jaje
1 manja glavica crnog luka, sitno seckanog
1 kašika prezle
so, biber po ukusu
dve kašike belog brašna
ulje
7 dcl paradajz soka
Priprema:
- sitno iseći crni luk
- umutiti jaje
- umesiti kompaktnu smesu od mlevenog mesa, luka, jajeta i prezle. Dodati soli, bibera i mlevene paprike po ukusu
- Upržiti bazu od dve kašike masnoće i dve kašike brašna. Čim brašno porumeni, naliti paradajz sok uz stalno mešanje.
- Kada postignete odgovarajuću gustinu sosa, a trebalo bi da bude ređi, posolite po ukusu, a potom ubacite ćufte i ostavite da jelo krčka 40 minuta. Ukoliko je sos gust, dodajte vodu, pa tek onda ubacite ćuftice.
- Poslužite uz pire krompir.
Prijatno!
Video recept:
Kako napraviti ćufte u paradajz sosu na italijanski način?
Italijanski recept se neznatno razlikuje od našeg. Pre svega, u sam paradajz sos dodaje se i malo belog luka, kao i peršun i mrva mlevene paprike, ne bi li bio pikantniji.
Što se pripreme ćufti tiče, tu se kriju najveće razlike između naše uobičajene pripreme i toga kako italijani prave ovo jelo. Umesto prezle, koristi se izmrvljeno parče hleba natopljeno mlekom, a u samu smesu za ćufte dodaje i se i šaka parmezan sira. Ukoliko ste spremni za pikantnije ukuse, slobodno primenite ove izmene u receptu.