Starinski sos od mirođije
Starinski sos od mirođije je ukus koji nas prati iz detinjstva. Ovo je savršen prilog uz meso, ali i druga jela
Ovaj sos domaćice prosto obožavaju jer je savršen prilog uz pečenje, juneće meso, pa čak i pohovanu piletinu. Ipak, tu se njegova upotreba ne završava, jer možemo da ga jedemo i uz krompir iz rerne, mladi krompir ili sarmice.
Mirođija je dragocen dodatak ishrani
Mirođija je aromatična biljka koja se često koristi u kuhinjama širom sveta, posebno u mediteranskoj i balkanskoj. Njen specifičan ukus obogaćuje jela, a istovremeno donosi brojne zdravstvene prednosti. Sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a njen sadržaj vitamina i minerala jača imunološki sistem. Mirođija takođe pospešuje varenje, smanjuje upalne procese i može imati umirujući efekat na organizam. Osim toga, poznata je po svojim svojstvima koja poboljšavaju cirkulaciju. Sve u svemu, mirođija je dragocen dodatak zdravoj ishrani.
Kako se pravi sos od mirođije?
Sastojci:
- 1 dl ulja
- 3 kašike brašna
- po ukusu so
- 4 dl mleka
- 5 g suve mirođije (ili vezica sveže)
- 1 kašičica sirćeta
Priprema:
- U šerpicu sipajte ulje, a kada ga zagrejete, dodajte brašno i kratko propržite. Vodite računa da energično i brzo mešate, kako se ne bi napravile grudvice i kako bi se brašno lepo razbilo. Ono ne sme da počne da menja boju!
- U proprženo brašno ubacite sitno seckanu mirođiju i so.
- Uz neprekidno mešanje postepeno dodajite mleko i kuvajte sos dok se ne zgusne. Kada budete zadovoljni konzistencijom vašeg sosa, prokuvajte ga do ključanja, a potom skinite ra ringle da se ohladi.
- U prohlađen sos sipajte malo sirćeta i dobro izmešajte.
Prijatno!
Video recept za sos od mirođije