Štrudla s jabukama: Starinska poslastica kojoj nema ravne

by | oktobar 3, 2023
Štrudla s jabukama: Starinska poslastica kojoj nema ravne; starinska štrudla

Ništa tako lepo ne  miriše kao starinska štrudla s jabukama – naša omiljena jesenja poslastica. Mogli bismo je jesti svaki dan.

Kao što je to slučaj sa svim đakonijama, i štrudlu s jabukama možete napraviti na više načina. Tačnije, koliko domaćica toliko i recepata.

Štrudla s jabukama: Omiljena jesenja poslastica

Štrudla od jabuka je popularna iz više razloga:

Ukusna i aromatična: Štrudla od jabuka kombinuje slatkoću jabuka s začinima poput cimeta i karanfilića, stvarajući bogat i aromatičan nadev. I to je čini neodoljivom.

Tradicija i nostalgična vrednost: Štrudla od jabuka ima dugu istoriju i često se povezuje s tradicionalnom kuhinjom i porodičnim okupljanjima. Mnogi je povezuju s lepim uspomenama iz detinjstva, što je čini posebnom i nostalgičnom poslasticom.

Članak se nastavlja posle reklama

Jednostavna priprema: Iako se može činiti da je štrudla komplikovana, zapravo nije. Recepti za štrudlu su obično prilično jednostavni, koristeći osnovne sastojke kao što su brašno, jabuke i začini. To je jelo koje možete pripremiti kod kuće bez previše muke.

Prilagodljiva: Štrudlu od jabuka možete prilagoditi svojom ukusu dodavanjem sastojaka kao što su orasi, suve šljive, suve brusnice… Takođe možete eksperimentisati s različitim vrstama jabuka za različite ukuse.

Sezonska poslastica: Štrudla od jabuka je često sezonski recept koji se priprema tokom jeseni kada su jabuke sveže i dostupne.  

Članak se nastavlja posle reklama

Sledeći video prikazuje jedan od načina na koji možete pripremiti štrudlu s jabukama:

@marynka.krЛюбите пиріг чи штрудель? 🪄🍎🥧⚡️♬ оригінальний звук – Марина 🍁

Članak se nastavlja posle reklama

Kako mi pripremamo štrudlu od jabuka

Sastojci:

Za testo:

  • 2 šolje brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje hladnog maslaca (iseckanog na kockice)
  • 1/2 šolje hladne vode
  • 1 kašika sirćeta

Za nadev:

  • 4-5 jabuka (oguljenih, očišćenih i naseckanih)
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • prstohvat mlevenih karanfilića (opciono)
  • sok od pola limuna
  • 1/4 šolje prezle
  • 1/4 šolje mlevenih oraha ili lešnika (opciono)
  • 50 g suvog grožđa

Za premazivanje:

  • 1 jaje (za premazivanje testa)
  • šećer u prahu (za posipanje)

Uputstvo:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. U velikoj činiji, pomešajte brašno i so. Dodajte iseckan hladan maslac i mesite sve dok smesa ne postane mrvičasta.
  2. Dodajte hladnu vodu i sirće u smesu od brašna i maslaca. Mešajte dok se testo ne formira, ali nemojte previše mesiti. Oblikujte testo u loptu, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se hladi u frižideru najmanje 30 minuta.
  3. Dok se testo hladi, pripremite nadev. Zagrejet u tiganju komadić putera i dodajte jabuke, jabuke, cimet, karanfilić i dok od limuna. Dinstajte jabuke dok ne omekšaju. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte šećer,  prezlu, suvo grožđe i mlevene orahe. Sve dobro promešajte.
  4. Prethodno zagrejte rernu na 180°C. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u pravougaonik debljine oko 3-4 mm. Podelite ga na dva ili tri dela.
  5. Filujte testo i uvijte ga kao što inače radite kad pravite štrudlu.
  6. Stavite štrudle na pleh obložen papirom za pečenje i premažite ih umućenim jajetom.
  7. Pecite štrudlu u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta, dok ne postane lepo zlatno smeđa.
  8. Izvadite štrudlu iz rerne i ostavite je da se malo ohladi pre nego što je pospete šećerom u prahu.
  9. Poslužite štrudlu s jabukama toplu ili ohlađenu, po želji uz kafu, čaj ili sladoled.

Prijatno!

Pita od bundeve najukusnija jesenja poslastica

Alena Vatorina/gettyimages.co.uk