Najbolja starinska štrudla sa makom: Topi se u ustima, a ukus vraća u detinjstvo
Štrudla sa makom je omiljeni dezert našeg detinjstva. Predivan sladak i blao kiselkast ukus maka i mekano testo je ono što ovaj kolač čini savršenim.
Da li se sećate kada ste bili mali i miris štrudle s makom ispuni ceo dom? Naravno, postoje razne varijante štrudle jer neko voli više fila, neko manje. Takođe, zavisi i od države u kojoj ste jer svi imaju svoju verziju ovog kolača.
Omiljeni dezert na Balkanu
Ovaj dezert je verovatno došao na Balkan tokom Austrougarske. Međutim, prema nekim austrijskim izvorima, u pitanju je turski slatkiš i neki je čak nazivaju mlađom sestrom baklave. Na Balkanu ovaj dezert nosi razna imena. U Sloveniji se naziva makova potica, u Hrvatskoj je povitica s makom, u Bosni i Hercegovini je nazivaju makovnjača, u severnom delu Srbije je poneki nazivaju i pogača sa makom, dok je u ostatku Srbije i Crnoj Gori to štrudla sa makom.
Dok se na primer, u Sloveniji pravi tanja kora, a više fila, kod nas ponajviše zavisi od preferencija onog ko je pravi. Ipak, po ovom receptu razmera je takva da se je štrudla napunjena u srednjoj količini.
Štrudla sa makom: Recept
Sastojci:
Za testo:
- 450 g brašna
- 200 ml vode
- 1 kašika šećera
- 7g suvog kvasca (25 g svežeg kvasca)
- 125 g margarina
Za fil:
- 500 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- 3 kašike griza
Za sirup:
- 400 ml vode
- 200 g šećera
Priprema:
- Da biste napravili sirup, uzmite manju šerpu, stavite šećer i vodu i pustite da vri minut-2.
- Dobro izmešajte griz, mak i šećer i potom prelijte polako sirupom. Ne treba da sipate sve odjednom. Dozirajte polako kako biste dobili mekši nadev koji će se zgusnuti tek kad odstoji.
- U manju posudu sipajte šećer, kvasac i toplu vodu i mešajte dok se ne rastopi.
- U posebnu posudu stavite 225 g brašna i dodajte rastopljeni kvasac.
- Dodati omekšani margarin i ostatak brašno i dobro umesiti sastojke dok se testo ne lepi za ruke.
- Podeliti na dva dela, oblikovati u loptice.
- Prirpemite pleh i papir za pečenje pre nego što započnete razvijanje.
- Razvijte testo na debljine oko 3mm.
- Namazati nadev (polovinu od pripremljenog) i uvući malo krajeve ka unutra.
- Umotati od sebe štrudlu i ponoviti sa drugim delom testa.
- Prenesite štrudle u pleh, izbušite viljuškom i premažite margarinom.
- Štrudla sa makom treba da bude stavljena u hladnu rernu, pa da se potom na 180 stepeni zagreva zajedno sa testom.
- Od momenta kada stavite štrudlu, prvo sačekajte da se zagreje, a potom pecite oko sat vremena.
- Ukoliko želite mekšu koricu, možete je preliti sa otpoljenim margarinom. Ako to ne učinite, korica će biti hrskava.
Evo još jedne varijante recepta koji možete isprobati.
Prijatno!