Najbolja starinska štrudla sa makom: Topi se u ustima, a ukus vraća u detinjstvo

by | avgust 28, 2024
štrudla s makom

Štrudla sa makom je omiljeni dezert našeg detinjstva. Predivan sladak i blao kiselkast ukus maka i mekano testo je ono što ovaj kolač čini savršenim.

Da li se sećate kada ste bili mali i miris štrudle s makom ispuni ceo dom? Naravno, postoje razne varijante štrudle jer neko voli više fila, neko manje. Takođe, zavisi i od države u kojoj ste jer svi imaju svoju verziju ovog kolača.

Omiljeni dezert na Balkanu

Ovaj dezert je verovatno došao na Balkan tokom Austrougarske. Međutim, prema nekim austrijskim izvorima, u pitanju je turski slatkiš i neki je čak nazivaju mlađom sestrom baklave. Na Balkanu ovaj dezert nosi razna imena. U Sloveniji se naziva makova potica, u Hrvatskoj je povitica s makom, u Bosni i Hercegovini je nazivaju makovnjača, u severnom delu Srbije je poneki nazivaju i pogača sa makom, dok je u ostatku Srbije i Crnoj Gori to štrudla sa makom.

Članak se nastavlja posle reklama

Dok se na primer, u Sloveniji pravi tanja kora, a više fila, kod nas ponajviše zavisi od preferencija onog ko je pravi. Ipak, po ovom receptu razmera je takva da se je štrudla napunjena u srednjoj količini.

Štrudla sa makom: Recept

Sastojci:

Za testo: 

Članak se nastavlja posle reklama

  • 450 g brašna
  • 200 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 7g suvog kvasca (25 g svežeg kvasca)
  • 125 g margarina

Za fil: 

  • 500 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 3 kašike griza

Za sirup:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 400 ml vode
  • 200 g šećera

Priprema: 

  • Da biste napravili sirup, uzmite manju šerpu, stavite šećer i vodu i pustite da vri minut-2.
  • Dobro izmešajte griz, mak i šećer i potom prelijte polako sirupom. Ne treba da sipate sve odjednom. Dozirajte polako kako biste dobili mekši nadev koji će se zgusnuti tek kad odstoji.
  • U manju posudu sipajte šećer, kvasac i toplu vodu i mešajte dok se ne rastopi.
  • U posebnu posudu stavite 225 g brašna i dodajte rastopljeni kvasac.
  • Dodati omekšani margarin i ostatak brašno i dobro umesiti sastojke dok se testo ne lepi za ruke.
  • Podeliti na dva dela, oblikovati u loptice.
  • Prirpemite pleh i papir za pečenje pre nego što započnete razvijanje.
  • Razvijte testo na debljine oko 3mm.
  • Namazati nadev (polovinu od pripremljenog) i uvući malo krajeve ka unutra.
  • Umotati od sebe štrudlu i ponoviti sa drugim delom testa.
  • Prenesite štrudle u pleh, izbušite viljuškom i premažite margarinom.
  • Štrudla sa makom treba da bude stavljena u hladnu rernu, pa da se potom na 180 stepeni zagreva zajedno sa testom.
  • Od momenta kada stavite štrudlu, prvo sačekajte da se zagreje, a potom pecite oko sat vremena.
  • Ukoliko želite mekšu koricu, možete je preliti sa otpoljenim margarinom. Ako to ne učinite, korica će biti hrskava.

Evo još jedne varijante recepta koji možete isprobati.

Članak se nastavlja posle reklama


Prijatno!

meteo021/GettyImagesPlus