Lagano letnje jelo: Testenina sa piletinom na italijanski način

by | jun 3, 2024
testenina sa piletinom na italijanski način

Ako volite italijansku kuhinju, onda će ova pasta čiji recept potiče iz Toskane da vas oduševi. Ovako se sprema testenina sa piletinom na italijanski način

Prepun hrskave slanine i mekog belog mesa, ovaj izdašni recept zadovoljiće i one najizbirljivije. Umesti paste, možete koristiti i špagete, sve zavisi od ukusa i ličnih preferencija.

Kako italijani spremaju testeninu?

Italijani kuvaju testeninu s velikom pažnjom na kvalitet i tehniku. Voda se bogato soli i testenina se kuva do „al dente“ – ne sme da se raskuva. Testenina se pažljivo meša tokom kuvanja kako bi se sprečilo lepljenje. Nakon kuvanja, voda se ne ispira, čuvajući skrob koji pomaže da sos bolje prianja. Na Balkanu se testenina često kuva do mekoće i ponekad ispira nakon kuvanja, što uklanja skrob. Voda se manje soli, a testenina se ređe meša tokom kuvanja, što može dovesti do lepljenja. Testenina se češće poslužuje kao prilog uz druga jela.

Članak se nastavlja posle reklama

Testenina sa piletinom na italijanski način

Sastojci

240 g testenine
1 kašika maslinovog ulja
700 grama pilećeg belog
so, biber po ukusu
6 kriški slanine
2 čena belog luka
2 šolje paradajza isečenog na kockice
2 šolje bebi spanaća
pola šolje milerama
1/3 šolje parmezana
sveže seckan bosiljak za dekoraciju

Kako se priprema testenina na italijanski način?

  1. U velikom loncu sa ključalom posoljenom vodom kuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju do al dente. Ocedite, a 1 šolju vode u kojoj se testo kuvalo ostavite sa strane.
  2. U međuvremenu, u velikom tiganju na srednje jakoj vatri, zagrejte ulje. Začinite piletinu solju i biberom i pržite dok ne postane zlatna i ne bude više ružičasto iznutra, oko 8 minuta po strani. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim tanko isecite.
  3. U istom tiganju, ispržite slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava, oko 8 minuta. Ocedite na tanjiru obloženom papirnim ubrusom, a zatim iseckajte. Ne bacajte masnoću u kojoj se slanina pekla!
  4. U isti tiganj dodajte beli luk, paradajz i spanać u tiganj i pržite na srednjoj vatri dok oko 2 minuta. Začinite solju i biberom, pa dodajte mileram, parmezan i 1/2 šolje vode od kuvanja testenine. Kuvajte 5 minuta.
  5. Dodajte skuvanu testeninu i dobro promešajte. Zatim dodajte piletinu i slaninu i mešajte dok se sastojci ne sjedine.
  6. Pre serviranja ukrasite bosiljkom.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Video recept za testeninu sa piletinom na italijanski način

Ovaj toskanski recept možete praviti i na ovaj način:

@danubius_official KREMASTA TOSKANSKA PASTA SA PILETINOM 👌😍 Sastojci: 200 g Danubius Durum Penne testenine 100 g sušenog paradajza Glavica crnog luka 250 g pilećeg belog mesa Beli luk u prahu, so, peršun po želji i ukusu 150 ml pavlake za kuvanje 100 g spanaća 50-100 g parmezana Jednostavno. Pristupačno. Kvalitetno. NAJBOLJE JE ZAJEDNO! ❤️ Uživajte i prijatno! 🥰 #danubius #najboljejezajedno ♬ original sound – Danubius

Članak se nastavlja posle reklama
Ravsky/iStock/Getty Images Plus via Getty Images