Najukusnija tikvenjača: Letnja pita sa tikvicama, sita i brza

by | avgust 13, 2024

Tikvenjača je omiljena pita u mojoj porodici, brza i sita. Ovako se pravi letnja pita sa tikvicama

Tikvice su omiljeno letnje povrće, jeftino i dostupno, neutralnog ukusa zbog kojih mogu da se koriste na mnoge načine. Iako smo navikli da tikvice koristimo kao zamenu za testo, ovoga puta pravimo klasičnu pitu sa gotovim korama i – tikvicama.

6 razloga zbog kojih tikvice treba spremati često:

Ukoliko vam tikvice nisu često na meniju, evo razloga zašto bi to trebalo da promenite.

  • Nizak sadržaj kalorija: Tikvice su niskokalorične, što ih čini odličnim izborom za mršavljenje i održavanje zdrave telesne mase.
  • Visok sadržaj vode: Tikvice se sastoje od oko 95% vode, što pomaže u hidrataciji organizma i može pomoći u regulaciji telesne temperature. Ništa bolje leti!
  • Vitamini i minerali: Tikvice su bogate vitaminima C i A, kao i folnom kiselinom. Takođe sadrže minerale poput kalijuma, magnezijuma i mangana.
  • Visok sadržaj vlakana: Sadrže dijetalna vlakna koja poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave crevne flore.
  • Antioksidanti: Tikvice sadrže antioksidanse poput beta-karotena i luteina koji pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa.
  • Nizak sadržaj natrijuma: Tikvice imaju nizak sadržaj natrijuma, što može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska.

Letnja pita sa tikvicama, provereni recept

Sastojci:

  1. Gotove kore za pitu
  2. Dve veće tikvice (oko 500 gr)
  3. Pavlaka
  4. 500 gr sira
  5. 2 jajeta
  6. 50 ml ulja
  7. 50 ml kisele vode
  8. so

Kako se pravi tikvenjača?

  1. Izrendati tikvice na krupnoj strani rendeta, posoliti i ostaviti desetak minuta da otpuste vodu.
  2. Dok tikvice stoje, pripremamo drugi nadev. Umutite jaja, a potom dodajte pavlaku, sir i kašikicu soli. Dobro promešajte.
  3. Dobro procedite tikvice i dodajte ih u smesu od sira i jaja.
  4. U posebnoj posudi pomešajte 50 ml ulja i isto toliko kisele vode.
  5. Počnite da filujete gotove kore, po sledećem sistemu: prvu koru premazujete smesom ulja i vode, zatim stavljate drugu koru, još jednom premazujete. Tek nakon što stavite treću koru, mažete i fil od sira i tikvica. Urolajte pažljivo i stavite u podmazan pleh. Ponavljajte postupak sve dok imate kora i fila.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Video recept za pitu sa tikvicama:

Na interentu možete naći pregršt različitih recepata za pite sa tikvicama, ali naš favorit je ovaj:

Esin Deniz/GettyImagesPlus