Tiramisu u čaši – lagani dezert za prave sladokusce
Lagan, dekorativan i preukusan tiramisu u čaši postaće vaš omiljeni kolač. Ukus kafe nije dominantan, nego se samo nazire u bogatom filu.
Kremaste poslastice obožavamo, posebno ako se veoma brzo spremaju, a uz to su i ukusne!
Gde je nastao tiramisu?
Tiramisu je klasičan italijanski desert koji se sastoji od reda natopljenih piškota u kafi, sloja kremastog filma od mascarpone sira, šećera, jaja i kakao praha. Reč „tiramisu“ potiče od italijanskog izraza „tirami su,“ što znači „podiži me“ ili „uzmi me gore.“ Ovaj omiljeni desert smatra se tradicionalnim u Italiji, posebno u regiji Veneto. Popularnost tiramisua proširila se širom sveta zbog svoje jedinstvene kombinacije tekstura i ukusa, te se često priprema i u različitim varijacijama širom globalne kulinarske scene.
Kako se pravi tiramisu u čaši?
Ne brinite, ovaj recept je krajnje jednostavan!
Sastojci:
3 žumanceta
100g šećera
300g maskarpone sira (umesto njega možete koristiti i svež krem sir)
2 vanil šećera
300ml slatke pavlake
300g piškota
100ml kafe bez šećera (turska ili nes)
malo kakao praha za ukrašavanje
Priprema:
- Umutite žumanca i šećer, pa ih skuvajte na pari.
- Kada se potpuno ohladi, u nju lagano umešajte sir i vanil šećer. Morate dobiti kompaktnu masu.
- U posebnoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku, pa je dodajte smesi od sira i žumanaca. Izmešajte kako bi se sve sjedinilo.
- Umačite piškote u hladnu, unapred pripremljenu kafu.
- Uzmite malo šire čaše, recimo, kao za viski. Na dno izmrvite piškote natopljene kafom. Na njih namažite sloj fila, a potom pospite sa malo kakaa ili narendanom čokoladom.
- Stavite u frižider na najmanje 30 minuta.
Prijatno!