Torta sa malinama je idealna letnja poslastica koju će svi obožavati!
Torta sa malinama je, verujemo, mnogima omiljeni letnji desert. A ova naša verzija sa krem sirom će vam postati omiljena!
Verovali ili ne, maline imaju više vitamina C nego pomorandže, stoga se smatraju snažnim antioksidantom i često je možete naći u raznim receptima zdrave ishrane. Uz, ovo voće je najčešći deo omiljenih poslastica. Danas, mi smo izabrali ovu kremastu verziju prave letnje voćne torte.
Torta sa malinama
Sastojci za kore:
70 g neslanog putera, omekšanog
2 šolje (400 g) šećera
3 velika jaja, sobne temperature
3 šolje (342 g) brašna
2 kašičice (8 g) praška za pecivo
½ kašičice (3 g) sode bikarbone
½ kašičice (3 g) soli
1 šolja (227 g) pavlake
1 ½ šolje odmrznutih malina. Ispasirajte ih u blenderu, pa procedite kroz finu cediljku (da uklonite semenke).Zatim kuvajte sa ¼ šolje vode i 2 kašike šećera na srednjoj vatri dok se ne smanji na ¾ šolje (180 g). Ohladite pre upotrebe.
¼ šolje (54 g) biljnog ulja
Torta sa malinama- fil
340 g smrznutih malina
½ šolje (100 g) šećera
3 kašike (26 g) kukuruznog skroba
1 kašičica (4 g) limunovog soka
Glazuira od krem sira
1 šolja, (226 g) neslanog putera, malo omekšanog
2 pakovanja punomasnog krem sira (ukupne težine 452 g)
2 kašičice (8 g) ekstrakta vanile
½ kašičice soli (2g) opciono – smanjiće slatkoću,
6 do 6 ½ šoljica (690 g do 747 g) šećera u prahu
Torta sa malinama- priprema
- PRIPREMA KORE
- Zagrejte rernu na 350 stepeni, namastite i pobrašnite tri okrugla kalupa za torte veličine 20 centimetara.
- U posudu srednje veličine dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Umutite i ostavite na stranu.
- U drugoj posudi pomešajte pavlaku, pire od malina i ulje. Promešajte viljuškom i ostavite na stranu.
- Izmiksajte puter dok ne postane gladak, postepeno dodajte šećer i miksajte na srednjoj brzini 3 do 5 minuta ili dok smesa ne postane mekana. Ako koristite ručni mikser, možda ćete morati malo duže da mešate.
- Dodajte jaja 1 po jedno mešajući dok ne dobijete gustu smesu.
- Naizmenično dodajte mešavinu brašna i mešavinu pavlake, počevši i završavajući mešavinom brašna (3 dodavanja suvih sastojaka, 2 dodavanja vlažnih sastojaka).
- Sipajte u kalup i pecite na 350 stepeni 22 do 25 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu torte ne izađe čista ili sa samo nekoliko mrvica. Ostavite kore da se ohlade u tepsiji 5 do 10 minuta, a zatim ih okrenite.
PRIPREMA FILA OD MALINA - Potpuno odmrznite maline. Ako ste u žurbi, a vaše maline su u plastičnoj kesi, možete ih brže odmrznuti tako što ćete kesu staviti u posudu sa toplom vodom.
- Odmrznute maline sipajte u blender i izmiksajte. Stavite finu žičanu cediljku preko po
- sude. Sipajte pire od malina u cediljku. Koristeći poleđinu kašike, provucite pire od malina kroz cediljku – ovaj korak radimo da uklonimo semenke. Ovo će trajati nekoliko minuta. Kada završite, obavezno ostružite pulpu od malina koja će se zalepiti za dno cediljke u posudu. Odbacite preostale semenke i pulpu koja nije prošla kroz cediljku.
- Trebalo bi da dobijete oko ¾ šolje proceđenog pirea. Dodajte dovoljno vode u ovo da dobijete 1 ¼ šolje smese.
- U maloj šerpi pomešajte sok od maline, šećer, limunov sok i kukuruzni skrob. Umutiti. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne.
- Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Može se čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi nedelju dana.
- GLAZURA OD KREM SIRA
- Narežite puter na kriške i dodajte u posudu vašeg miksera. Mutite na maloj do srednjoj brzini dok puter ne omekša i postane gladak.
- Omekšani krem sir isecite na komade i dodajte puteru, mutite na maloj do srednjoj brzini dok se ne sjedini. Ako koristite ručni mikser, možda ćete morati još malo da omekšate krem sir.
- Dodajte vanilu. Postepeno dodajte šećer u prahu mućenjem na maloj brzini dok se ne sjedini.
- Povećajte brzinu mešanja i umutite dok ne postane mekano. Nemojte previše tući ili će postati previše mekano. Ako postane previše mekano, stavite u frižider na kratko da se malo stegne.
- Ova glazura će najbolje proći ako se koristi dok je još ohlađena. Možete ga pripremiti unapred, ohladiti i kada bude spreman za upotrebu pustiti da malo omekša (ne peći u mikrotalasnoj) i ponovo promešati.
- Stavite prvi sloj torte na postolje ili tanjir za tortu. Namažite smesu od krem sira. Zatim namažite tanki sloj ohlađenog fila od malina (ili džema). Odozgo stavite drugi sloj torte. Ponovite korake. Završite sa korom.
- Sve praznine između slojeva kolača popunite glazurom. Ohladite tortu oko 15 minuta u zamrzivaču da se glazura učvrsti. Nanesite završni sloj glazure i ukrasite.
Postupak pravljenja slične torte pogledajte u videu u nastavku.