Ukusan ručak pun vitamina: Piletina sa povrćem iz rerne
Piletina sa povrćem iz rerne je ručak pun vitamina.
Ako tragate za jednostavnim jelom koje ispunjava sve nutritivne potrebe jedne porodice, piletina sa povrćem iz rerne je odlična ideja. Evo kako da je pripremite.
Da li je piletina sa povrćem iz rerne zdrav obrok?
Ovaj recept sadrži pileće meso, koje je dobar izvor proteina, kao i raznovrsno povrće koje pruža vitamine, minerale i vlakna, tako da se zaista može smatrati zdravim obrokom. Konkretne nutritivne vrednosti ovog obroka zavise od mnogih faktora kao što su gramaža sastojaka, način pripreme, tačna količina ulja i meda koju koristite, kao i sastav drugih sastojaka koje dodajete. Međutim, ovo je opšta procena:
Za 1 kg pilećih bataka i karabataka (bez kostiju i kože):
Energetska vrednost: oko 1200-1400 kcal
Proteini: oko 120-140 g
Masti: oko 60-80 g
Ugljeni hidrati: 0 g
Za povrće (crveni krompir, šargarepe, crvena paprika, ljubičasti luk, čeri paradajz, beli luk):
Energetska vrednost: oko 400-500 kcal
Proteini: oko 10-15 g
Masti: oko 1-5 g
Ugljeni hidrati: oko 80-100 g
Kako se priprema piletina sa povrćem iz rerne?
Sastojci:
1 kg bataka i karabataka
1 kašika mlevene paprike
1/2 kašike bibera
1 kašika belog luka u granulama
2 kašičice senfa
1 kašika meda
4 veća crvena krompira
2 šargarepe
1 crvena paprika
1 ljubičasti luk
100g čeri paradajza
1 glavica belog luka
So, biber, origano po ukusu
Priprema piletine sa povrćem iz rerne:
- Napravite pac: u činiji pomešajte med, senf i začine. Piletinu dobro posolite, a onda je ubacite u marindau na najmanje sat vremena.
- Povrće očistite, isecite na krupnije komade i onda prokuvajte dok ne omekša. Ocedite.
- Tepsiju nauljite i poređajte prokuvano povrće. Preko toga poređajte sečeni luk. Posolite i prelijte sa još malo ulja pa sve dobro izmešajte. Preko povrća stavite meso i sipajte preko preostalu marinadu.
- Oko povrća zadenite neoljuštene čenove belog luka i komadiće putera.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Pred pečenja ubacite čeri paradajt i pecite piletinu još 5-10 minuta.
Prijatno!