Ukusna i brza: Zeljanica od gotovih kora
Zeljanica od gotovih kora je brža i jednostavnija varijanta omiljenog jela
Pita zeljanica je jedna od omiljenih na ovim područjima, ali te tanke kore – defitinivno zahtevaju veštinu. Ovaj recept namenjen je onima kojima testa baš i ne idu od ruke – koriste se gotove kore.
Pita zeljanica je tradicionalno bosansko jelo, takođe popularno u drugim balkanskim zemljama poput Srbije i Hrvatske. To je slana pita napravljena od slojeva kore za pitu punjenih smesom spanaća i sira, često uz dodatak sastojaka poput luka, belog luka i začina za dodatni ukus. Slojevi kora obično se premazuju uljem ili puterom kako bi se postigla hrskava tekstura prilikom pečenja. Zeljanica je ukusno i obilno jelo, savršeno za svaki obrok tokom dana.
Kako se pravi zeljanica od gotovih kora?
Sastojci:
1/2 kg kora
3 jaja
1 belance
300g mladog sira
oko 300g španaća
1dl kisele vode
1dl jogurta
50ml ulja
50g brašna
1 kašičica praška za pecivo
oko 2 ravne kašičice soli (zavisi od slanoće sira)
Za premaz kora:
50ml ulja
1dl kisele vode
Za premaz pite:
1 žumance
susam
Priprema:
- Oprati spanać (blitvu ili neko drugo zelje) i iseći ga na trakice.
- Umutiti 3 jaja i 1 belance, pa dodati izgnječeni sir i spanać. Usuti 1dl kisele vode, jogurt, 50ml ulja, brašno i prašak za pecivo i kašičicu soli.
- Izmešati 50ml ulja i 1dl kisele vode.
- Prvu koru premazati mešavinom kisele vode i ulja, pa posuti malo fila preko kore. Uviti koru u rolat, ne previše čvrsto. Potom tako formirani rolat uviti u spiralu i staviti u nauljenu tepsiju
- Sledeću koru premazaiti kiselom vodom i uljem, posuti filom, zarolati i uviti i ponavljati dok se ne potroše sve kore i ne napuni tepsija.
- Umutiti žumance i susam i premazati koru.
- Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 100 stepeni i peći još 10 minuta.
Prijatno!