Zapečena piletina u sosu od šampinjona: Jelo koje svi vole

by | novembar 20, 2023
Zapečena piletina u sosu od šampinjona: Jelo koje svi vole

Zapečena piletina u sosu od šampinjona jedno je od onih jela koje se svima dopada, jer to bogatstvo ukusa teško je nadmašiti.

Sočna piletina u sosu od šampinjona je pravi praznik za nepca. Jelo koje se topi u ustima i koje će planuti za tili čas. A dobra strana je i to što su šampinjoni izuzetno zdravi – poznati su kao najbolji saveznici imunološkog sistema.

Zapečena piletina u sosu od šampinjona: Znate li koliko su šampinjoni zdravi

Zapečena piletina sa šampinjonima nije samo ukusno već i zdravo jelo baš zahvaljujući šampinjonima. Šampinjoni su niskokalorični i bogati mineralima i vitaminima (D, B2, B3, B5). Šampinjoni sadrže i dragocene polifenole, glutation, selen i vitamin C koji sprečavaju različita oboljenja i jačaju imunološki sistem. Osim toga, sadrže i značajnu količinu vlakana, koja su važna za zdravlje probavnog sistema, što je ključno za snažan imunitet.

Na TikTok-u mgu se naći različiti recepti za pripremu piletine s šampinjonima, kao što je sledeći recept:

@vuyintanzi Here’s a quick recipe, its too hot to spend too much time in the kitchen! #creamychicken #creamymushroomchicken #fyp #foodtiktok #foodandlifewithvuyi ♬ FOREVER BY YOUR SIDE – Shanda Renee

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se priprema ovo preukusno jelo

Sastojci: 

  • 600 g pilećeg belog mesa
  •  nekoliko kašika brašna
  •  2 srednje glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  •  500 g šampinjona
  •  1/2 kašičice sušene majčine dušice
  • mleveni biber
  • ulje
  • so

Za bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 40 g brašna
  • 1 kašika limunovog soka
  • 375 ml pileće supe
  • 125 ml mleka
  • 125 g kisele pavlake
  • 100 g krem sir
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • so

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Pileće belo meso iseći na kocke, posoliti ih i pobiberiti po ukusu. Posuti brašnom i promešati, a suvišno brašno otresti.
  2. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti piletinu da blago porumeni. Izvaditi je rešetkastom kašikom da se ocediti od masnoće i ubaciti u vatrostalnu činiju.
  3. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, beli luk ispasirati, a šampinjine iseći na listove.
  4. Na masnoći od mesa propržiti crni luk da blago porumeni. Dodati pasirani beli luk i kratko propržiti. Ubaciti šampinjone i dinstati ih dok suvišna tečnost ne uvri. Smesu od povrća rasporediti preko piletine.
  5. Za pripremu sosa u šerpici rastopiti puter, pa dodati brašno i promešti. Posebno sjediniti pileću supu i sok od limuna, dodati u šerpu sa zaprškom i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodati mleko, pavlaku, krem sir i peršunov list. Posoliti po ukusu i sve zajedno kratko prokuvati.
  6. Sos preliti preko piletine, pa jelo staviti u rernu da se zapeče oko 35 minuta.

Prijatno!

Mariha-kitchen/gettyimages.co.uk