Zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima: Neodoljive su
Ako vam se jede nešto baš ukusno, a da se lako priprema imamo odličan recept – zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima.
Volimo zapečene makarone u svim varijantama jer su preukusne. Od klasičnih sa sirom (koje su najpoznatije), sa mesom, prazilukom, pečurkama, kobasicom, slaninom… A najbolje je to što je ovo jedno od onih jela sa kojim ne možete pogrešiti. Slobodno dodajte sastojke po želji
Zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima
Ovo je jelo kojem je teško odoleti, ali je kalorično. Pa ako ste na dijeti, vodite računa o veličini porcije. Umesto slanine, možete staviti šunku, kobasicu, pečenicu – šta više volite. A osom šampinjona, zapečene makarone možete pripremati i sa ostalim vrstama gljiva. I to zavisi od vašeg ukusa.
Na Instagramu smo pronašli zanimljiv recept za pripremu zapečenih makarona:
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Recept za zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima
Sastojci:
- 300 g makarona
- 200 g slanine, iseckane
- 200g šampinjona, iseckanih
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika brašna
- 2 kašike maslaca
- 500 ml mleka
- 200g rendanog sira (čedar, gauda ili neki drugi po izboru)
- so i biber po ukusu
- prstohvat muskatnog oraščića
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
Priprema:
- Skuvajte makarone u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ih i stavite sa strane.
- U velikoj tiganju, propržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte crni i beli luk, pa dinstajte dok luk ne omekša.
- Dodajte iseckane šampinjone i pržite ih dok ne omekšaju i puste tečnost.
- U drugoj šerpi, otopite maslac i propržite brašno.
- Postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Kuvajte sos dok ne postane gust i kremast.
- Dodajte rendani sir u sos i mešajte dok se potpuno ne istopi. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem po ukusu.
- Pomešajte makarone, slaninu, luk, šampinjone i sos.
- Prebacite smesu u vatrostalnu posudu i poravnajte površinu.
- Pospite seckanim peršunom. Ako želite, možete posuti makarone narendanim parmezanom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa oko 20-25 minuta, dok se ne stvori lepa zlatno-smeđa kora. Služiti toplo.
Prijatno!