Zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima: Neodoljive su

by | januar 24, 2024
Zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima: Neodoljive su

Ako vam se jede nešto baš ukusno, a da se lako priprema imamo odličan recept – zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima.

Volimo zapečene makarone u svim varijantama jer su preukusne. Od klasičnih sa sirom (koje su najpoznatije), sa mesom, prazilukom, pečurkama, kobasicom, slaninom… A najbolje je to što je ovo jedno od onih jela sa kojim ne možete pogrešiti. Slobodno dodajte sastojke po želji

Zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima

Ovo je jelo kojem je teško odoleti, ali je kalorično. Pa ako ste na dijeti, vodite računa o veličini porcije. Umesto slanine, možete staviti šunku, kobasicu, pečenicu – šta više volite. A osom šampinjona, zapečene makarone možete pripremati i sa ostalim vrstama gljiva. I to zavisi od vašeg ukusa.

Na Instagramu smo pronašli zanimljiv recept za pripremu zapečenih makarona:

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nurliyana Mansor (@didapuryana)

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za zapečene makarone sa slaninom i šampinjonima

Sastojci:

  • 300 g makarona
  • 200 g slanine, iseckane
  • 200g šampinjona, iseckanih
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike maslaca
  • 500 ml mleka
  • 200g rendanog sira (čedar, gauda ili neki drugi po izboru)
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna

Priprema:

  1. Skuvajte makarone u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ih i stavite sa strane.
  2. U velikoj tiganju, propržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte crni i beli luk, pa dinstajte dok luk ne omekša.
  3. Dodajte iseckane šampinjone i pržite ih dok ne omekšaju i puste tečnost.
  4. U drugoj šerpi, otopite maslac i propržite brašno.
  5. Postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Kuvajte sos dok ne postane gust i kremast.
  6. Dodajte rendani sir u sos i mešajte dok se potpuno ne istopi. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem po ukusu.
  7. Pomešajte makarone, slaninu, luk, šampinjone i sos.
  8. Prebacite smesu u vatrostalnu posudu i poravnajte površinu.
  9. Pospite seckanim peršunom. Ako želite, možete posuti makarone narendanim parmezanom.
  10. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa oko 20-25 minuta, dok se ne stvori lepa zlatno-smeđa kora. Služiti toplo.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Nelea Reazanteva/gettyimages.com