
Kako se prave zapečene makarone sa spanaćem i sirom

Danas pravimo jedno od najukusnijih jela – zapečene makarone sa spanaćem i sirom. Sigurno ćete ih često praviti.
Da li ima neko ko ne voli zapečene makarone? Mi ih obožavamo. Često ih pravimo i sa mesom, i sa sirom, i sa pečurkama, sa povrćem… Možete ih praviti na milion načina. Ne možete pogrešiti…
Najbolji recept za zapečene makarone sa spanaćem i sirom
Sastojci:
- 300 g makarona ili testenina male školjke
- 250 g slanine isečene na kockice
- 100 g listova bebi spanaća
- 30 g parmezana, sitno narendanog
- 1 šolja prezle
- 2 šolje mleka
- 2 šolje narendanog punomasnog sira
- 1/3 šolje pavlake za kuvanje
- 50 g putera
- 1/4 šolje običnog brašna, prosejanog
- 1 1/2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- prstohvat ljute papričice, opciono
Priprema:
- Zagrejte rernu na 190°C. Podmažite posudu za pečenje dubine 5 cm, prečnika 32 cm. Pomešajte prezle i 1 kašiku ulja u maloj posudi.
- Skuvajte makarone u ključaloj slanoj vodi. Ocedite ih, isperite pod mlazom hladne vode i vratite u šerpu.
- U međuvremenu, zagrejte preostalo ulje na srednjoj temperaturi i pržite slaninu 4 do 5 minuta ili dok ne postane hrskava. Prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom.
- Zagrejte puter u šerpi na srednjoj vatri dok se puter ne zapeni. Dodajte brašno i kuvajte, mešajući, 1 minut. Sklonite sa vatre.
- Polako dodajte mleko, neprestano mešajući da sprečite stvaranje grudvica. Dodajte ljutu papričicu. Vratite posudu na srednju vatru.
- Kuvajte, mešajući, 5 minuta ili dok sos ne provri i zgusne. Dodajte pavlaku za kuvanje, sir i so i biber. Kuvajte, mešajući, 2 minuta ili dok se sir ne otopi.
- U testeninu dodajte sos od sira, spanać i slaninu. Mešajte dok se dobro ne sjedini.
- Prespite smesu u posudu za pečenje. Pospite parmezanom i prelijte mešavinom prezle i ulja. Pecite 20 do 25 minuta ili dok vrh ne poprimi zlatnu boju, a ivice ne zapucaju.
- Ostavite da se malo prohladi pre služenja.
Osim na ovaj način, zapečene makarone sa sirom i spanaćem možete pripremiti i na druge načine. Na internetu možete pronaći bezbroj različitih recepata za pripremu ovog preukusnog jela. A nama je privukao pažnju sledeći recept sa TikTok-a:
izvršni urednik, ranka.bulatovic@color.rs
Angažovana u medijima gotovo 15 godina. Radila kao glavni i odgovorni urednik magazina: “Lekovito bilje”, “Hrana kao lek”, “Stari travar” (Travar i pčelar) i “Moje zdravlje”. Interesuje je sve što ima veze sa zdravljem – i mentalnim, i fizičkim i duhovnim. Beskrajno uživa u isprobavanju novih skincare produkata i trendova. Njeno geslo je: „Lepota će spasiti svet!“