Zapečene posne punjene parike: Sito i zdravo jelo
Zapečene posne punjene paprike su bezmesno, zdravo i jeftino jelo
Zapečene punjene paprike u vreme posta apsolutno mogu da zamene mesni obrok. Site su, kalorične i ukusne.
Koliko su paprike zdrave?
Izuzetno! Naročito ako se spremaju sa malo ulja, kao u ovom receptu. 100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama belančevine, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamin B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamin K, mangana i magnezijuma. Šta je zrela paprika, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoid likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.
Kako se prave zapečene posne punjene paprike?
Sastojci:
10 paprika (može i suvih)
200 gr kuvanog pirinča
1 praziluk
veza blitve
1 veća šargarepa
2 kašike ajvara
100 ml kuvanog paradajza
2 paradajza ili krompira
biber
4 čena belog luka
ulje
Priprema:
- Na ulju propržiti seckan praziluk pa dodati rendanu šargarepu.
- Blitvu obariti pa iseckati
- Pirinač skuvati, ali ne sasvim, da omekša
- U pržen praziluk dodati obaren pirinač, iseckanu blitvu, ajvar, seckan beli luk, biber i so pa sve izjednačiti.
- Paprike oprati, izvaditi semenke pa napuniti. Paradajz ili krompir iseći na tanje kriške i zatvarati paprike.
- Pleh obložiti pek papirom malo pouljiti i poređati paprike. Sipati kuvan paradajz preko njih i ulje.
- Peći na 200 stepeni C 50-60 min. Služiti tople.
Prijatno!