Zapečeni posni đuveč: Zdravo i ukusno jelo koje ćete stalno praviti

by | januar 18, 2024
Zapečeni posni đuveč: Zdravo i ukusno jelo koje ćete stalno praviti

Ako postite danas, imamo odličan recept – zapečeni posni đuveč. Toliko je ukusan da ćete ga praviti i ostalim danima. Ovo je izuzetno zdravo jelo.

Đuveč je jedno od onih jela koje većina ljudi voli, a dobra strana je to što je prilagodljivo – možete dodavati sastojke po želji. A ono što je, pored fantastičnog ukusa, karakteristično za ovo jelo jeste to što je izuzetno zdravo.

Zapečeni posni đuveč: Riznica zdravlja

Ono što đuveč čini toliko zdravim je obilje povrća koje ovo jelo sadrži, a povrće važi za najzdraviju hranu koju treba da jedemo svakodnevno. I to sve vrste povrća. Na taj način ćete snabdeti organizam neophodnim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Oni će vam pomoći da sačuvate zdravlje, ojačate imunitet i prevenirate zdravstvene probleme.

A u đuveč možete da stavite razno povrće – sve što vam se dopada. Možete ga kuvati, a možete ga i zapeći u rerni. Šta vam se više dopada.

Na Jutjubu možete naći odlične recepte za pripremu đuveča, a nama je pažnju privukao sledeći recept:

Članak se nastavlja posle reklama

Zdravo! Naravno, evo recepta za Zapečeni posni đuveč sa raznovrsnim povrćem. Ovaj recept je pogodan za one koji se pridržavaju posne ishrane.

Recept za zapečeni đuveč

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 2 šolje pirinča
  • 4 šolje bujona od povrća (ili 2 kockice za supu od povrća + 4 šolje vode)
  • 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 paprike babure ili crvene paprike šilje, isečene na komadiće
  • 1 tikvica, isečena na kockice
  • 1 patlidžan, isečen na kockice
  • 2 paradajza, isečena na kockice
  • 1 šolja graška (svežeg ili zamrznutog)
  • 1 šolja kukuruza šećerac (zamrznutog ili iz konzerve)
  • 1/4 šolje paradajz pirea
  • 2 kašičice suvog začina po izboru (origano, bosiljak, majčina dušica)
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
  2. Dobro operite pirinač, sipajte ga u šerpu i nalijte bujon ili 4 šolje vode i dodajte dve kocke za supu od povrća. Kada se pirinač skuva, sklonite šerpu sa šporeta.
  3. U velikom tiganju, zagrijte malo maslinovog ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
  4. Dodajte šargarepe, paprike, tikvicu, patlidžan, paradajz, grašak i kukuru. Dobro promešajte i dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo.
  5. Dodajte paradajz pire i suve začine. Posolite i pobiberite po ukusu. Promešajte sve sastojke da se dobro sjedine.
  6. U velikoj vatrostalnoj posudi ili tepsiji, pomešajte skuvani pirinač sa povrćem iz tiganja. Ravnomerno rasporedite smesu.
  7. žPecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok se površina ne zapeče i dobije lepu zlatno-smeđu boju. Služiti toplo.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

pundapanda/gettyimages.com