Punjena patka
Sastojci:
- 1 patka oko 2 kg
- 50 g putera
- 3 kašike vinjaka
- 100 g mlevenog telećeg mesa
- 100 g mlevenog svinjskog mesa
- 30 g pistaća
- 30 g parmezana
- 1 zemička
- 1 jaje
- 1/2 veze peršuna
- 200 g šitaka
- 50 g suve kajsije
- začin C, biber
Priprema:
1. Unutrašnjost patke očistiti i dobro oprati, pistaće samleti, šitake i suve kajsije iseći na kockice, zemičku potopiti u malo vode pa je dobro ocediti a peršun sitno iseckati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveno teleće i svinjsko meso, pistaće, parmezan, jaje, izmrvljenu zemičku, šitake, suve kajsije i peršun. Sastojke dobro izmešati i začiniti po ukusu.
3. Pripremljenim fi lom puniti unutrašnjost patke te je dobro zatvoriti pomoću čačkalica.
4. Tepsiju za pečenje premazati puterom pa staviti punjenu patku, prekriti je folijom i ostaviti da se peče oko 60 minuta.
5. Nakon 60 minuta skinuti foliju, patku fl ambirati vinjakom te je vratiti u rernu i ostaviti da se peče dok ne porumeni. Pečenu patku služiti uz bareno povrće.
Izvor: Dobra hrana