Čokolada i bolje raspoloženje: 6 naučnih razloga zašto nas ova namirnica usrećuje
Čokolada i bolje raspoloženje zaista idu ruku pod ruku, a to nam je potvrdila i nauka. Evo o čemu se radi…
Čokolada je definitivno omiljena poslastica većine ljudi, a oni koji je zaista vole, kažu da je konzumacija čokolade „iskustvo za sva čula“. I, ako je verovati nauci, ova tvrdnja nije daleko od istine.
A zašto nam baš čokolada popravlja raspoloženje, pokušavamo da otkrijemo u nastavku.
Čokolada i bolje raspoloženje
Fenetilamin
Prvi na listi magičnih svojstava čokolade jeste upravo fenetilamin. U pitanju je hemikalija koju mozak luči kada smo zaljubljeni. A upravo nju mozak luči i kada jedemo čokoladu. Fenetilamin utiče na proizvodnju endorfina i poboljšava aktivnost dopamina i serotonina. Ova hemikalija se smatra i jakim antidepresivom.
Teobromin
Slično kofeinu, teobromin blokira adenozne receptore, koji utiču na umor. Teobromin se nalazi u čokoladi, kao i u makambo semenkama i utiče na budnost i nivo energije.
Magnezijum
Žudnja za čokoladom tokom PMS-a i u prvim danima menstrualnog ciklusa nije slučajna. Naime, čokolada sadrži opuštajući magnezijum, koji umanjuje anksioznost i grčeve.
Kofein
Dvadeset osam grama čokolade sadrži oko 24 miligrama kofeina što je sasvim dovoljno da podigne energiju u našem telu. U kombinaciji sa teobrominom, čokolada nas čini budnijim i energičnijim.
L- triptofan
Preteča serotonina, L- triptofan je hemikalija koja utiče na stanje opuštenosti.
Polifenoli
Hrana bogata polifenolima utiče na poboljšanje raspoloženja, jer sprečava kognitivne poremećaje. U pitanju su antioksidanti koji nam daju snagu i energiju, te poboljšavaju raspoloženje.