Da li ste probali polbu? Evo kako da pripremite ovu žitaricu bogatu proteinima

by | jun 15, 2022
Šta je polba

Polba – drevna žitarica bogata proteinima, još uvek je nedovoljno poznata na našem tržištu, ali se u ishrani koristi, zapravo, hiljadama godina. I ne samo što je odličnog ukusa, već je i veoma korisna za naše zdravlje. Evo zašto i kako da je uvrstite u ishranu

Polba spada u drevne žitarice, što znači da se vekovima nije menjala, za razliku od savremenih sorti pšenice koje su podvrgnute različitim genetskim manipulacijama i ukrštanju, kako bi se maksimizirala proizvodnja i, naravno, profit. Stoga su drevne žitarice (spelta, heljda, ječam, proso…) i pseudožitarice (kinoa, amarant, heljda) nutritivno bogatije od komercijalnih vrsta.

Međutim, mnogima od nas u ishrani je gotovo isključivo zastupljena pšenica, uz, eventualno, dodatak ovsa. To je loša navika koji bi bilo poželjno promeniti, a upravo nas je to i inspirisalo da vam skrenemo pažnju na polbu – žitaricu koja se odnedavno pojavila i na našem tržištu. Evo šta treba da znate o njoj.

Zdravstveni benefiti

Polba je nutritivno veoma vredna namirnica.

Članak se nastavlja posle reklama

Odličan je izvor proteina – u 100 g ove žitarice nalazi se 12 g proteina. Kada se kombinuje s drugom biljnom hranom, poput mahunarki, nudi kompletan izvor proteina. To znači da obezbeđuje adekvatnu količinu esencijalnih amino-kiselina važnih za zdravlje. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Agriculture and Environment, polba sadrži njih čak osam: treonin, valin, izoleucin, leucin, tirozin, fenilalanin, lizin, metionin.

Obiluje i važnim vitaminima i mineralima. Pre svega, tu su gvožđe (prenos kiseonika do svih ćelija tela), magnezijum (proizvodnja energije, zdravlje kostiju, dobar san), cink (ćelijski rast i razvoj) i vitamin B6 ili nijacin (proizvodnja energije, zdravlje kože, kose i noktiju), ali i antioksidansi poput polifenola, karotenoida, fitosterola i selena, koji štite od čitavog niza bolesti uključujući srčana i neurodegenerativna oboljenja, osteoporozu, šećernu bolest, kancer…

Kako da pripremite polbu

Osnovni recept za kuvanje polbe

Očistite i operite zrna polbe. Preporučujemo da je zatim ostavite da se namače u vodi preko noći – jer ćete pokrenuti proces klijanja (a time i „probuditi“ korisne enzime), a i žitarica će se brže i lakše skuvati. Stavite je da se kuva u odnosu 1:3 (jedna šolja polbe i tri šolje vode). Kada voda proključa, smanjite vatru i kuvajte između 25 i 45 minuta, u zavisnosti od toga da li ste je prethodno namakali u vodi ili ne.

Članak se nastavlja posle reklama

Batch cooking ili mislite unapred

Kada imate skuvanu žitaricu, veoma je lako pripremiti raznovrsne ukusne i brze obroke. Zato preporučujemo da jednom nedeljno skuvate veću količinu polbe i dobro oceđenu je čuvate u frižideru u posudi s poklopcem. A mi van nudimo i nekoliko ideja za obroke s kuvanom polbom koje možete pripremati tokom nedelje.

5 različitih jela sa polbom

1. Napravite rižoto: Propržite povrće po izboru, pa dodajte kuvanu polbu. Dospite malo belog vina i obilno začinite svežim začinskim biljem.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Umesto muslija za doručak: Kuvanu polbu upotpunite koštunjavim voćem, svežim i/ili sušenim voćem i grčkim jogurtom.

3. U salatama: Omiljenoj obrok-salati dodajte kašiku-dve kuvane polbe.

4. Sa jajima: Za jednostavan i brz kompletan obrok, propržite kuvanu polbu na malo maslinovog ulja ili maslaca, dodajte začine po izboru, a odozgo stavite jaje „na oko”. Poslužite uz svežu salatu.

5. U vege-burgerima: Dodajte kuvanu polbu burgerima od mahunarki (sočiva, pasulja ili soje). Tako ćete iskombinovati sadržaj amino-kiselina žitarica i mahunarki, te dobiti kompletan protein, tj. sve esencijalne amino-kiseline potrebne našem organizmu.

Šta je polba

Članak se nastavlja posle reklama

Recept: Letnja salata od polbe sa mocarelom i čeri paradajzom

Obrok salatu sa uvodne fotografije, idealnu za tople letnje dane kada nam baš i nije do kuvanja, pripremite po sledećem receptu.

Potrebno (za 1 porciju): 

  • 1 šolja kuvane polbe
  • 1 mala konzerva tunjevine
  • 2 kašike kuvanog kukuruza (ili graška, a može i kombinacija)
  • 3-4 mini mocarele isečene na polovine
  • sveži listići bosiljka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. U posudi srednje veličine pomešajte polbu i kuvani kukuruz, posolite i pobiberite po ukusu, pa prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna. Dobro promešajte
  2. Poslužite mešavinu polbe i kukuruza upotpunjenu mocarelom, oceđenom tunjevinom, čeri paradajzom i listovima bosiljka.

Donosimo još nekoliko ideja za fantastične salate s polbom:

Članak se nastavlja posle reklama

giovanni1232, Michelle Lee Photography obe iStock via Getty