Umami: 5 činjenica o petom ukusu

by | decembar 7, 2021
umami

Umami predstavlja peti ukus, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog, a evo šta znamo o njemu.

Umami je naziv dobio od japanske reči, u slobodnom prevodu označava „esencija ukusa“. Uglavnom se opisuje kao mesnata i slana aroma koja produbljuje ukus. U nastaku vam otkrivamo pet činjenica o umamiju

Umami – 5 činjenica koje niste znali

 Više od reči

U pitanju je, kao što smo već rekli, peti ukus. Prvi put, naučnici su ga identifikovali na receptorima za ukus 2002. godine. Stoga, umami predstavlja nasleđeni ukus u kojem svi univerzalno uživaju.

U kojim namirnicama ga ima?

Članak se nastavlja posle reklama

Zapravo, kada osetimo umami, mi osećamo glutamat – aminokiselinu koja stvara proteine. Glutamat se nalazi i u ljudskom telu, ali i hrani kao što su stariji sirevi, paradajz, kečap, suvo meso, pečurke, losos, biftek, zeleni čaj…

Pročitajte i… Zašto ponekad jako žudimo za kečapom?


Esencija ukusa

Ovaj ukus je prvi otkrio japanski naučnik Kikunae Ikeda, pre 110 godina. On je primetio, dok je uživao u konzumiranju japanskog tradicionalnog jela pod nazivom „kombu daši“, da je osećao ukus drugačiji od četiri klasična (slatko, slano, kiselo i gorko). Tada je petom ukusu dao ovaj naziv. On je i otkrio i to da je ovaj ukus zapravo povezan s pomenutim glutamatom.

Članak se nastavlja posle reklama

Tri svojstva

Umami se širi kroz ceo jezik, traje duže od ostalih ukusa i izaziva „vodu na usta“. Ovo drugi ukusi nemaju istovremeno.

Članak se nastavlja posle reklama

umami

Lako ga je osetiti

Spemanjem namirnica bogatih glutamatom, lako ćemo osetiti i umami. Zato, u pripremi jela koristite kečap, ulje tartufa ili soja sos.

lepotaizdravlje.rs Anastasia Usenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; CentralITAlliance/iStock/Getty Images Plus via Getty Images