Umami: 5 činjenica o petom ukusu
Umami predstavlja peti ukus, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog, a evo šta znamo o njemu.
Umami je naziv dobio od japanske reči, u slobodnom prevodu označava „esencija ukusa“. Uglavnom se opisuje kao mesnata i slana aroma koja produbljuje ukus. U nastaku vam otkrivamo pet činjenica o umamiju
Umami – 5 činjenica koje niste znali
Više od reči
U pitanju je, kao što smo već rekli, peti ukus. Prvi put, naučnici su ga identifikovali na receptorima za ukus 2002. godine. Stoga, umami predstavlja nasleđeni ukus u kojem svi univerzalno uživaju.
U kojim namirnicama ga ima?
Zapravo, kada osetimo umami, mi osećamo glutamat – aminokiselinu koja stvara proteine. Glutamat se nalazi i u ljudskom telu, ali i hrani kao što su stariji sirevi, paradajz, kečap, suvo meso, pečurke, losos, biftek, zeleni čaj…
Pročitajte i… Zašto ponekad jako žudimo za kečapom?
View this post on Instagram
Esencija ukusa
Ovaj ukus je prvi otkrio japanski naučnik Kikunae Ikeda, pre 110 godina. On je primetio, dok je uživao u konzumiranju japanskog tradicionalnog jela pod nazivom „kombu daši“, da je osećao ukus drugačiji od četiri klasična (slatko, slano, kiselo i gorko). Tada je petom ukusu dao ovaj naziv. On je i otkrio i to da je ovaj ukus zapravo povezan s pomenutim glutamatom.
Tri svojstva
Umami se širi kroz ceo jezik, traje duže od ostalih ukusa i izaziva „vodu na usta“. Ovo drugi ukusi nemaju istovremeno.
Spemanjem namirnica bogatih glutamatom, lako ćemo osetiti i umami. Zato, u pripremi jela koristite kečap, ulje tartufa ili soja sos.