Zapečena ovsena kaša sa šargarepom: Ukusna a zdrava užina (ili doručak)
Želite li zdravu, a ukusnu užinu? Predstavljamo vam novi trend: zapečena ovsena kaša sa šargarepom.
Osim što je praktična, ova kaša se može pripremiti u više porcija. Tako ćete imati unapred pripremljene obroke koje jednostavno možete podgrejati. . Ove zapečene ovsene pahuljice koje imaju ukus kao kolač od šargarepe, a možete ih, uz 1-2, kašike (biljnog) mleka podgrejati u mikrotalasnoj ili na šporetu.
Uz sve to, za jedan obrok unećete i vitamine, minerale i vlakna.
Zapečena ovsena kaša sa šargarepom
Sastojci:
5 šolja ovsenog mleka (može i obično mleko s malim procentom masti ili drugo biljno po želji)
4 kašike javorovog sirupa
1 kafena kašika ekstrakta vanile
1/4 + 1/8 kafene kašike soli
2 kafene kašike mlevenog cimeta
1/4 kafene kašike mlevenog oraščića
1/4 kafene kašike mlevenog đumbira
1 šolja ovsenih pahuljica
2 šolje sitno naribane šargarepe
orasi i bademi po ukusu
bobičasto voće, po ukusu
Isprobajte i… Ovsenu kašu s kikiriki puterom i čija semenkama
Priprema:
1. U loncu srednje veličine pomešajte mleko, javorov sirup, ekstrakt vanile, so, cimet, muškatni oraščić i đumbir. Lonac zagrejte na srednje niskoj temperaturi i promešajte.
2. Dodajte pahuljice i šargarepu te polako kuvajte. Promešajte i smanjite temperaturu. Kuvajte dok ne provri. Kuvajte od 30 do 45 minuta, povremeno mešajući (na svakih 5 minuta). Po potrebi dodajte još mleka kako se ovsene pahuljice ne bi zalepile na dno šerpe.
3. Kad pahuljice dobiju željenu konzistenciju, sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 5 minuta.
4. Smesu sipajte u kalupe za mafine ili u vatrostalnu tepsiju i na vrh pospite orahe, bademe i/ili bobičasto voće, po ukusu. Stavite na pet minuta na oko 175 °C u rernu.
Izvor: ljepotaizdravlje.hr