Izbor doručka: Najukusniji i najzdraviji recepti širom sveta
Izbor doručka može biti prava mora skoro svakog dana. A u nastavku vam predstavljamo recepte u kojima ćete sigurno uživati.
Svaka zemlja ima svoje tradicionalne doručke. A njihova raznolikost nije samo neverovatna, već i primamljiva. Ovi ukusni recepti za doručak će vam pomoći da vaše jutro učinite prijatnijim, a da se istovremeno povežete sa novom kulturom.
Izbor doručka- ideje i recepti
Velika Britanija
Ovaj doručak je svakako dovoljan za ceo dan. Nije najkorisnija, ali je veoma zasitna opcija.
Sastojci:
- Svinjska kobasica / kobasica – 1 kom.
- Dimljena slanina – 2 kom.
- Jaje – 1 kom.
- Paradajz – 1 kom.
- Konzervirani pasulj u soku od paradajza – ½ konzerve
- Hleb – 2 kriške
- Šampinjoni – 5 kom.
- Maslac
Način kuvanja:
- U tiganju propržite kobasicu i tanko isečenu slaninu
- Stavite pasulj u drugi tiganj, pospite biberom, zagrejte. Paradajz sos treba da se malo zgusne. Pre serviranja stavite parče putera u pasulj.
- Posebno na ulju propržite pečurke i paradajz.
- Ispecite jaje u zagrejanom tiganju.
- Tostirajte 2 debele kriške hleba u tosteru.
- Sve stavite na tanjir.
Izbor doručka- španska tortilja
Jedan od tradicionalnih doručka u ovoj zemlji je španska tortilja od krompira.
Sastojci:
- Krompir – 2 kom.
- Jaje – 6 kom.
- Tikvice – 1 kom.
- Zgnječeni beli luk – 2 čena
- Timijan – 2 grančice
- Maslinovo ulje – 2 kašičice
- Sol, biber – po ukusu
Način kuvanja:
- Tikvice oljuštite, isecite i pržite u zagrejanom tiganju 2-3 minuta.
- Ogulite krompir i beli luk. Iseckajte beli luk, isecite krompir na kriške.
- Prebacite sve u tiganj i pržite na vatri po 5 minuta sa svake strane.
- Prebacite tikvice u tiganj sa krompirom i belim lukom.
- Umutite jaja sa solju i biberom, prelijte povrće. Odozgo pospite timijan.
- Kuvajte 10 minuta, a zatim tortilju prebacite u posudu i ostavite da se ohladi.
Jermenija
Još jedan zanimljiv recept za doručak došao je iz Jermenije. Predstavljamo vam recept za pita- hleb sa sirom (joku).
Sastojci:
- Lavaš jermenski (pljosnati beskvasni hleb) – 2 kom.
- Tvrdi sir – 30 g
- Jaje – 1 kom.
- Maslac – 25 g
- Soli po ukusu
Način kuvanja:
- Sir narendajte na sitno rende.
- Sipajte vodu u malu posudu i rastvorite malo soli u njoj. Umočite pita hleb u vodu na 2-3 sekunde.
- U vrelom tiganju istopite puter. Stavite pita hleb i pržite sa obe strane.
- U centar lavaša razbijte jaje i pospite sirom. Zarolajte i pržite 3 minuta.
Kako izgleda tipičan japanski doručak, direktno iz Japana, donosi autorka bloga „Mango & Coco“
Izbor doručka- ajzeberdžanski omlet
U ovoj zemlji pripremaju neobičan, ali veoma ukusan, i što je najvažnije – zdrav, omlet. Ovo čudo se zove „kukiu“.
Sastojci:
- Spanać – 90 g
- Peršun – 30 g
- Korijander – 30 g
- Mladi luk – 30 g
- Jaje – 8 kom.
- Jogurt – 250 g
- Sveža menta – 10 g
- Maslac – 30 g
- Beli luk – 2 čena
- timijan po ukusu
Način kuvanja:
- Sitno iseckajte listove spanaća, peršun, crni luk i korijandert.
- Pomešajte jogurt sa majčinom dušicom i lagano umućenim jajima. So biber.
- Pomešajte zelenilo sa jajima i jogurtom.
- Sipajte smesu u pleh i stavite u rernu, zagrejanu na 180 stepeni. Neka se peče 15-20 minuta.
Amerika
Američke palačinke su možda najčešći doručak. I nije ni čudo što ih svi toliko vole.
Sastojci:
- Jaje – 2 kom.
- Pšenično brašno – 2 tbsp.
- Mleko – 2 kašike.
- Soda bikarbona – 1 kašičica
- Šećer – 3 kašike
- So – 1 kašika
- Biljno ulje – ¼ kašike
Način kuvanja:
- Umutite jaja sa šećerom i solju. Dodajte 1 šolju mleka i nastavite da mutite.
- Postepeno dodajte brašno u smesu. Nastavite da mutite. Zatim dodajte čašu mleka i ponovo brašno.
- Dodajte biljno ulje u smešu.
- Dodajte sodu bikarbonu u testo i ponovo promešajte. Ostavite smesu da odstoji 5-7 minuta.
- Pržite kao palačinke u tiganju.