Opasni začini: 5 čuvenih dodataka jelima koji mogu da nam naškode!
Opasni začini koji mogu da naštete našem zdravlju su, nažalost, i oni koji se najčešće koriste. Evo o čemu se radi.
Začini su neizostavni deo kulinarskog sveta i bez njih, nijedno jelo ne bi bilo ni upola tako ukusno. I iako smo dosad mislili da začini mogu da nam poboljšaju zdravlje, neki (i to najčuveniji) mogu da naprave i ogromnu štetu u našem telu.
Opasni začini
Lovorov list
Lovorov list dodajemo, po pravilu, u čorbe i supe. On daje tečnim jelima jedinstven ukus,ima antiseptička i antiinflamatorna svojstva, te povećava apetit. Ali je kontraindikovana kod ljudi sa gastritisom, peptičnim ulkusom, pankreatitisom, holecistitisom i drugim bolestima gastrointestinalnog trakta. Lovorov list se ne preporučuje onima koji pate od srčanih patologija i bolesti bubrega.
Opasni začini- Cimet
Cimet je jedan od najpopularnijih začina – dodaje se pićima (čaj, kafa, smuti) i domaćim kolačima. Ima ljudi koji čak dodaju cimet u supe i sva druga jela. Podiže imunitet, pomaže u oporavku od stresa, ima antioksidantna svojstva i predstavlja prirodni afrodizijak. Istovremeno, prekomerna konzumacija cimeta može smanjiti šećer u krvi, povećati nivo krvnog pritiska i izazvati alergijske reakcije. Cimet se ne preporučuje trudnicama i deci mlađoj od 4 godine.
Kim
Jedan od najpoznatijih orijentalnih začina, koji ima veoma korisna svojstva i sadrži ne samo vitamine, već i tanine, eterična ulja, vlakna, čak i alkohol. Poznato je da kumin pomaže u otklanjanju grčeva, anksioznosti, poboljšanju moždane aktivnosti.(iz tog razloga se preporučuje da se koristi za prevenciju Alchajmerove bolesti). U prevelikim količinama, kim može izazvati alergije, mučninu, povraćanje, pogoršanje gastritisa i/ili čira na želucu. Smanjuje krvni pritisak i može izazvati opstrukciju creva.
Opasni začini- Karanfilić
U sklopu ovog začina možete pronaći vitamine B, beta-karoten, vlakna, eterična ulja, vitamin C, magnezijum, fosfor i kalijum. Karanfilić ima antiinflamatorna i antiseptička svojstva. U drevnim vremenima, korišćen je kao antivirusni i antifungalni agens. Ublažava grčeve, poboljšava imunitet, blagotvorno deluje na gastrointestinalni trakt. Ali uprkos svim korisnim svojstvima ovog začina, ne treba ga koristiti u slučaju gastrointestinalnih bolesti, ne preporučuje se osobama sa alergijama, jer može da ih poojača, kao ni osobama sa visokim krvnim pritiskom. Isto tako, treba da se izbegava tokom trudnoće.
Vanila
Ukus vanile je većini nas poznat od ranog detinjstva, jer to nije samo ukus svežeg peciva, već i brojnih slatkiša..Često ga koriste domaćice u pripremi domaćih jela kako bi dale ovaj karakterističan, slatkast, prijatan ukus i miris. I verovatno su svi koji su probali peciva sa dodatkom vanile osetili nalet snage i poboljšanje raspoloženja nakon jela.
Vanila zaista doprinosi proizvodnji hormona radosti i zadovoljstva. Poboljšava ne samo emocionalno stanje, već i celokupno funkcionisanje nervnog sistema, ima smirujući efekat. Vanila je prirodno sredstvo za smirenje. Blagotvorno deluje na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, zglobova, stanje usne duplje, kao i noktiju, kose i kože. Ograničite upotrebu vanile ako imate glavobolje, jer može izazvati migrene . Ne treba je koristiti ako patite od alergija. Vanila je kontraindikovana kod sistemskih bolesti krvi i tokom laktacije.
„Capsule“… herbs: Ovo su začini koje morate imati u svojoj kuhinji