Čokoladom protiv kašlja!

by | novembar 12, 2014

Ova vest obradovaće sve ljubitelje čokolade! Naime, slatka poslastica pomaže u smirivanju horničnog kašlja – pokazalo je istraživanje Britanskog nacionalnog zdravstvenog servisa.

cokolada kasalj

U istraživanju je učestvovalo 300 Brotanaca s izraženim problemom suvog, nadraživog kašlja, a lečeni su gorkim alkaloidom iz kakaoa – teobrominom. Lečenje je trajalo 14 dana. Dnevna doza teobromina kojoj su bili podvrgnuti pacijenti iznosila je 1000 mg, a rezultati su pokazali smanjenje kašlja kod 60 odsto pacijenata.

U drugoj studiji, koju je sproveo Nacionalni institut za srce i pluća otkriveno je da teobromin blokira dejstvo senzora u mozgu koji podstiču kašalj. Blokiranje senzornih nerava zaustavlja refleks kašlja.

Osim u čokoladi, teobromin se nalazi i u drugim prehrambenim proizvodima koji sadrže kakao, te u listićima čaja. Količina teobromina u kakao prahu varira od dva do 10 odsto.

Članak se nastavlja posle reklama

Količina teobromina na 100 g tamne, nezaslađene čokolade iznosi oko 1600 mg, na 100 g tamne, zaslađene čokolade oko 500 mg, a u mlečnoj čokoladi samo oko 200 mg.

Teobromin se u modernoj medicini koristi od početka 20. veka, a koristi se i za snižavanje krvnog pritiska.

Osim teobromina, čokolada je i važan izvor fitohemikalija, antioksidanasa i polifenola koji imaju niz pozitivnih uticaja na zdravlje čoveka.

Članak se nastavlja posle reklama

No, ipak čokolada nije trajno rešenje, budući da postoji velika verovatnoća da se kašalj vrati nakon prestanka „čokoladne terapije“.

Izvor: Portal Oko
M.K.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: