Hranom protiv karcinoma
Ne postoji samo jedna supernamirnica koja sprečava nastanak zloćudnih tumora. Ipak, prava kombinacija hranljivih sastojaka može da bude efikasna odbrana od ove opake bolesti.
Razne „čudotovrne“ namirnice, uglavnom bogate antioksidansima, godinama se predstavljaju kao efikasni lekovi protiv kancera, koji će kao rukom odneti bolest. Nažalost, takvi plodovi ne postoje, ali hrana koju svakodnevno konzumiramo u velikoj meri utiče na zdravlje. Sa jedne strane, može da bude potencijalna opasnost, dok sa druge predstavlja osnovu za odbranu organizma od karcinoma.
Bojama protiv kancera
Voće i povrće bogato je materijama koje štite od raka. Ovde važi jednostavno pravilo – što je boja izraženija, time je i sadržaj korisnih materija veći. Osim toga, ove namirnice pružaju i sekundarnu zaštitu od bolesti, jer održavaju optimalnu telesnu težinu. Višak kilograma povećava rizik od nastanka raznih oblika kancera, pre svega debelog creva, jednjaka i bubrega. Preporučuje se pet porcija voća i povrća dnevno, pripremljenog na zdrav način.
Doručak – najvažniji obrok
Folna kiselina je važan vitamin B kompleksa koji štiti od kancera debelog creva, rektuma i dojki. Najveća koncentracija folne kiseline obično se nalazi u doručku – u integralnim žitaricama. Bogati izvori folne kiseline jesu i sok od pomorandže, dinje i jagode.
U ostale dobre izvore ovog vitamina B spadaju jaja, špargla, pileća džigerica, pasulj, semenke suncokreta i zeleno lisnato povrće. Stručnjaci smatraju da su prirodne namirnice, pre svega voće, povrće i obogaćeni proizvodi od integralnih žitarica, uvek bolji izvori hranljivih materija od suplemenata.
Štetni suhomesnati proizvodi
Ekscesi su dozvoljeni! Poneki hotdog, sendvič sa mortadelom ili hamburger verovatno neće napraviti štetu organizmu, no smanjenje unosa proizvoda od prerađenog mesa smanjuje i rizik od pojave kolorektalnog i kancera želuca. Osim toga, dimljeno meso obično sadrži veliku količinu soli, različite aditive i zaštitne materije koje su potencijalno kancerogene.
Sve koristi paradajza
Iako još nije pouzdano utvrđeno da li je likopen (pigment koji mu daje boju) odgovoran za korisno dejstvo paradajza, ili je u pitanju neka druga materija, ali mnoge studije pokazuju da konzumiranje ovog povrća smanjuje rizik od nekoliko tipova kancera, pre svega želuca, debelog creva, prostate, grlića materice. Studije takođe otkrivaju da proizvodi od prerađenog paradajza, kao što su sok, sos i pire, pojačavaju antikancerogeni potencijal ovog povrća.
Antikancerogeni potencijal čaja
Mnoga istraživanja upućuju na snažnu antikancergenu moć čaja, naročito zelenog. Rezultati studija ukazuju na činjenicu da zeleni čaj može usporiti ili sprečiti razvoj kancera na debelom crevu, jetri, dojci i prostati. Slične efekete ispoljava i kada je reč o malignom tkivu na plućima i koži. Na kraju, višegodišnje studije otkrivaju da čaj smanjuje rizik od raka bešike, želuca i pankreasa.
Efekti rezveratola iz grožđa
Plod i sok od grožđa, naročito tamnih vrsta, sadrže rezveratrol, koji spada u kategoriju efikasnih antioksidanasa i antiupalnih materija. Istraživanja su pokazala da ova materija sprečava oštećenja koja pokreću kancerozne procese u ćelijama. Ipak, još uvek ne postoje dokazi da konzumiranje grožđa, soka i vina može da spreči ili da izleči kancer.
Alkohol povećava rizik
Konzumiranje alkohola dovodi se u vezu sa nastankom kancera usta, grla, ždrela, jednjaka, jetre i dojke. Osim toga, veća količina alkohola može da poveća rizik od raka debelog creva i rektuma. Eksperti tvrde da čak i dozvoljena dnevna doza alkohola (dva pića za muškarce, jedno za žene) povećava opasnost od formiranja malignih tumora.
Voda – vrhunska prevencija
Osim što je neophodna za hidrataciju organizma, voda, ukoliko se unosi u odgovarajućim količinama, može da zaštiti od kancera bešike. Osnovni razlog je u tome što ova dragocena tečnost razblažuje potencijalno kancerogene materije u bešici. Pritom, konzumiranje veće količine tečnosti stimuliše uriniranje i tako ubrzava izbacivanje ovih supstanci i skraćuje njihov kontakt sa unutrašnjim omotačem bešike.
Čarobni pasulj
Ova mahunarka veoma je korisna za zdravlje i štiti od raznih oblika kancera. Pasulj sadrži nekoliko vrsta fitomaterija koje sprečavaju prekancerozna oštećenja ćelija. U laboratorijskim istraživanjima uočeno je da ove supstance usporavaju rast tumora i sprečavaju oslobađanje materija koje oštećuju okolne ćelije.
Blagotvorno kupusasto povrće
U ovu grupu, osim kupusa, spadaju brokoli, karfiol, prokelj i kelj. Opcije za pripremanje ovog povrća zaista su brojne, pa ga je lako uključiti u svakodnevnu ishranu, a sve vrste sadrže materije koje štite od kancera debelog creva, dojke, pluća i grlića materice.
Tamnozeleno lisnato povrće – izvor zdravlja
Spanać, kelj, cikorija, zelena salata i blitva bogati su izvori folne kiseline, biljnih vlakana i karotenoida. Ove hranjive materije mogu da spreče pojavu kancera usta, ždrela, pluća, pankreasa, želuca i kože.
Moć egzotičnih začina
Kurkumin je glavni sastojak indijskog začina turmerika koji ima antikancerogeno dejstvo. Rezultati brojnih studija pokazali su da ova supstanca može da blokira mutaciju i širenje kanceroznih ćelija u slučaju velikog broja malignih tumora.
Jagode, maline i borovnice – rudnik antioksidanasa
Ovi bobičasti plodovi sadrže elegičnu kiselinu, moćni antioksidans koji štiti od raka na više nivoa, uključujući neutralisanje dejstva određenih kancerogenih materija i usporavanje rasta malignih ćelija. Istovremeno, izbacuju slobodne radikale iz organizma pre nego što izazovu oštećenja ćelija. Uključite ove plodove u ishranu kroz voćne salate i jogurt, sok ili kao dodatak cerealijama.
Šećer: što manje to bolje
Iako šećer ne mora da bude direktan uzročnik kancera, često konzumiranje poslastica obično isključuje neke druge namirnice bogate hranljivim materijama, koje štite od bolesti. Osim toga, ova namirnica povećava broj kalorija, što doprinosi nezdravom povećanju telesne mase a gojaznost, kako je odavno utvrđeno, predstavlja potencijalni rizik od pojave kancera. Voće je zdrava alterantiva šećeru, koja istovremeno obezbeđuje mnoge važne vitamine i minerale.
Pažljivo sa suplementima
Vitamini su nesumnjivo dobra zaštita od kancera, ali prednost treba dati onima iz hrane. Svi stručnjaci se slažu u tome da je dejstvo antikancerogenih materije iz prirodnih namirnica poput voća, jezgrastog voća i zelenog lisnatog povrća, mnogo jače nego iz suplemenata. Zdrava, uravnotežena ishrana najbolja je prevencija svih bolesti pa i malignih tumora.
Autor: Life Content