Istraživanje: Dijabetičari mogu da koriste niskokalorične zaslađivače

by | jul 8, 2013

S obzirom da ne sadrže značajnu količinu ugljenih hidrata, zaslađivači mogu da doprinesu boljem upravljanju glukozom u krvi. Studije koje se bave uticajem niskokaloričnih zaslađivača na gojaznost i kontrolu telesne težine govore da krajnji efekat niskokaloričnih zaslađivača zavisi od njihove integracije u celokupni način života.

zaslađivači

Veštački zaslađivači kao rešenje za bolju glikemijsku kontrolu?

Kao gost predavač na 31. Međunarodnom simpozijumu o dijabetesu i nutricionizmu u organizaciji Grupe za proučavanje dijabetesa i nutricionizma (DNSG), prof. dr Zampelas je govorio o važnosti pronalaženja načina da se spreči višak kilograma i leči gojaznost. Podsetio je da je gojaznost jedan od glavnih problema osoba sa dijabetesom tipa 2 i da 85 do 90 odsto dijabetičara ima dijabetes tipa 2. Procenjuje se da će do 2030. godine 86,3 odsto odraslih u SAD-u imali višak kilograma ili bili gojazni. Hrana koja sadrži šećer se krivi za doprinos epidemiji gojaznosti i neadekvatnoj glikemijskoj kontroli. Zato je jedan od predloženih načina da se smanji unos energije i smanji nivo postprandijalne glukoze zamena sukroze veštačkim zaslađivačima.

Zaslađivači mogu da poboljšaju glikemijsku kontrolu

Članak se nastavlja posle reklama

Postoje studije koje govore da upotreba aspartama ili stevije može da smanji ukupni dnevni unos energije i da može da poboljša koncentraciju postprandijalne glukoze. Studije takođe pokazuju da zaslađivači mogu da pomognu u boljem usvajanju dugoročnog plana ishrane sa ciljem glikemijske kontrole i gubitku i/ili održavanju telesne težine zato što obezbeđuju konzumiranje ukusnije i raznovrsnije hrane. Niskokalorični zaslađivači mogu da imaju blag efekat na kontrolu telesne težine i što je veća telesna težina, to je i efekat bolji.

31. Međunarodni simpozijum o dijabetesu i nutricionizmu

31. Međunarodni simpozijum o dijabetesu i nutricionizmu

Zaslađivači daju prednost u boljem upravljanju glikemijom

Članak se nastavlja posle reklama

Prof. Zampelas je podsetio da je aspartam najproučavaniji zaslađivač. Prihvatljiv dnevni unos aspartama je 40 mg/kg dnevno i najnoviji izveštaj Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) ne preporučuje smanjenje ove količine. Zaslađivači se takođe u velikoj meri koriste u medicini, jer poboljšavaju ukus lekova bez uticaja na kontrolu glukoze u krvi. Konzumiranje proizvoda i hrane sa zaslađivačima je dozvoljena i podržana od strane Američke asocijacije za dijabetes, Evropske asocijacije za dijabetes, Američke asocijacije za dijetetiku i Evropske asocijacije za dijetetiku zato što ne sadrže značajnu količinu ugljenih hidrata, čime doprinose boljoj kontroli glukoze u krvi. Ipak, studije koje proučavaju uticaj niskokaloričnih zaslađivača na gojaznost i kontrolu telesne težine govore da krajnji efekat niskokaloričnih zaslađivača zavisi od njihove integracije u ukupni način života.

Tagovi: