Mediteranski način ishrane najpogodniji za zdravlje
Mediteranski način ishrane smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pokazalo je nedavno špansko istraživanje. U studiji je učestvovalo oko 8.000 ljudi starosne dobi 55 – 80 godina, i to uglavnom pušači, dijabetičari, i oni koji su imali problema sa gojaznošću.
Mediteranska ishrana bazira se na velikim količinama voća, povrća, ribe, orašastih plodova, celovitih žitarica i zdravih masti poput maslinovog ulja, ali i male količine crvenog mesa i mlečnih proizvoda.
Ispitanici koji su bili na mediteranskoj ishrani jeli su ribu tri puta nedeljno, pet porcija voća i povrća, koristili maslinovo ulje, te jeli orašaste plodove svaki dan.
Podsticani su da jedu belo meso umesto crvenog, te su najmanje tri puta nedeljno konzumirali pasulj, grašak i sočiva.
Takođe, pili su jednu čašu vina dnevno za vreme jela, a zamoljeni su da izbegavaju industrijski proizvedene slatkiše, te da ograniče potrošnju mlečnih proizvoda i prerađenog mesa.
Osobe koje su bile na mediteranskoj ishrani imali su za 30 odsto manje izglede da će doživeti srčani ili moždani udar, ili smrt uzrokovanu srčanim bolestima, u poređenju s onima koji su bili na dijeti s niskim unosom masnoća.
Izvor: Mail Online