Osobe koje konzumiraju niskokalorijske zaslađivače se hrane zdravije
Sklonost i zadovoljstvo (često i krivica) povezano sa konzumiranjem slatkog nam je toliko urođena da se vrlo lako dešava da naše emocije pomućuju i zbunjuju nauku povezanu sa šećerom i niskokalorijskim zaslađivačima (LCS) – istakli su stručnjaci na Konferenciji Evropskog saveza dijetetičara koja je održana u Atini.
Naučni podaci podržavaju upotrebu zaslađivača u suzbijanju, kako unosa kalorija i šećera, tako i kao pomoć u održavanju telesne težine. Ovo su neki od najzanimljivijih zaključaka sa ove konferencije:
Rekli su o… niskokalorijskim zaslađivačima:
- Osobe koje konzumiraju niskokalorijske zaslađivače se hrane zdravije, na primer jedu više žitarica, voća i povrća, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, te je manje verovatno da će previše konzumirati slatku hranu.
- Ljudi koji uspešno sprovode dijete u većoj meri konzumiraju niskokalorijske zaslađivače. Podaci Američkog Nacionalnog registra kontrole težine – baze podataka ljudi koji su izgubili 13 kg ili više i koji održavaju telesnu težinu – pokazuju da ljudi koji uspešno drže dijetu troše tri puta više napitaka koji sadrže zaslađivače nego opšta javnost.
- Nema dokaza o šećernoj zavisnosti, ali ljudi mogu postati zavisni od jedenja. Na temu da li slatka hrana može izazvati zavisnost, profesor Julian Mercer (Rovet institut, Aberdin) je rekao da zavisnost od hrane, u smislu da postoji hemijska zavisnost od specifične komponente hrane kao što je šećer, verovatno ne postoji. Međutim, zavisnost od jedenja – bihevioralni problem – gotovo sigurno postoji.
Rekli su o… energetskom balansu i kontroli težine:
Članak se nastavlja posle reklama
- Dijete pomažu ljudima da izgube težinu, ali ne i da je zadrže. Sve dijete na početku pomažu ljudima da izgube težinu, tako da ne postoji mnogo razlike između njih u pogledu stope uspeha (npr. dijete sa niskim sadržajem masti/ niskim sadržajem ugljenih hidrata), pokazuju podaci. Ali gubljenje težine je lakši deo – na prvom mestu teško je održati težinu ili sprečiti gojenje, pa su u ovoj oblasti potrebna dalja naučna istraživanja.
- ‘Jedite pametno’ i budite aktivni da ostanete zdravi. Naša biologija radi protiv nas kada pokušavamo da ograničimo unos hrane, tako da je fizička aktivnost mnogo zdraviji pristup za održavanje zdrave telesne težine.
- Ljudi koji vežbaju bolje troše šećer. Vežba je od vitalnog značaja za naše metaboličko zdravlje, pogotovo za način na koji naše telo reaguje na insulin. Redovna vežba znači da bolje obrađujemo šećer – elitni sportisti su među najvećim potrošačima šećera, ali nemaju metaboličke bolesti.
Rekli su o… hidraciji:
- Nema dobre ili loše hrane (ili pića!) – samo dobra ili loša ishrana. Saveti o hidraciji treba da budu sagledani u kontekstu celokupnog dnevnog unosa hrane i pića. Američka akademija ishrane i dijetetike kroz pristup ‘sveobuhvatan pristup ishrani’ naglašava značaj „ravnoteže hrane i pića u okviru energetskih potreba“, umesto da se fokusira na pojedinačnu hranu ili jela. Drugim rečima, ljudi mogu da uživaju u različitim vrstama pića, uključujući čaj, kafu i bezalkoholna pića, da postignu adekvatan nivo hidracije.
- Dobra hidracija znači lakše vežbanje. Hidracija je jednako važna za sportistu amatera kao i za elitne sportiste: Istraživanje koje je predstavio fiziolog profesor Ron Maughan sa Lafborou univerziteta u Velikoj Britaniji, pokazalo je direktnu korelaciju između niskog nivoa dehidracije i stope doživljene iscrpljenosti (RPE) – ako ljudi počnu da vežbaju manje hidrirani ili postanu manje hidrirani tokom vežbanja, oni smatraju vežbu težom i odustaju ranije. Dokazi ukazuju da čak i oni koji vežbaju samo 30 minuta mogu imati koristi od unosa tečnosti prilikom vežbanja.
- Dehidracija je razlog za zabrinutost kod starijih osoba. Dehidracija kod starijih može dovesti do više problema, uključujući infekciju urinarnog trakta, čireve, zatvor i dezorijentaciju, pa staratelji i zdravstveni radnici treba stalno da imaju na umu potrebu da starije osobe snabdevaju vodom i pićem u obliku koji im omogućava da lakše piju (npr. male šolje, češći unos manjih količina tečnosti).