Ugrejte se toplim napitkom!
Zima je, izgleda, sad stvarno stigla. Predlažemo da hladnoću pobedite ukusnim, toplim i zdravim napicima.
Recept smo potražili od naše stručne saradnice Dragane Filipović, dijetetičara-nutricioniste
NAPITAK OD ĐUMBIRA I MEDA
105 kcal, 1,4 g proteina, 2,15 g masti i 21 g ugljenih hidrata u 200 ml
Ovaj aromatični napitak, intenzivnog prijatnog mirisa, ima snažan uticaj na očuvanje telesnog balansa koji je zimi pomalo poljuljan, pod uticajem niskih spoljašnjih temperatura. Umesto belog šećera, upotrebićete odlično pogonsko gorivo za naš organizam – pirinčani slad (šećeri prisutni u njemu dugo se razlažu čineći konstantan izvor energije). S obzirom na to da ne sadrži gluten, ovaj napitak se naročito preporučuje u ishrani osoba koje imaju intoleranciju na glukozu.
Sastojci za 200 ml napitka:
200 ml vode
1 kesica zelenog čaja
½ korena svežeg đumbira
1 kašičica pirinčanog slada
1 kašičica meda
Priprema:
Skuvajte zeleni čaj i njime prelijte sitno iseckan svež koren đumbira. U topao napitak dodajte kašičicu pirinčanog slada i kašičicu meda.
TOPLA ČOKOLADA
161,2 kcal, 4,6 g proteina, 9,4 g masti i 13 g ugljenih hidrata u 150 ml
Topla čokolada uglavnom se priprema od gotove prah-smese koja sadrži skrob i zasićene masne kiseline. Probajte zdraviju varijantu – kombinaciju sojinog mleka i tamne čokolade.
Priprema:
U 100 ml sojinog mleka dodajte kašičicu smeđeg šećera i 2 kašičice vode, pa zagrejte dok ne provri. Dodajte 20 g tamne čokolade (sa 70% kakaoa) izlomljene na kockice i mešajte na laganoj vatri, dok se čokolada ne rastopi.
Bojana Janjušević, urednica Zdravlja