Ugrejte se toplim napitkom!

by | januar 26, 2012

Zima je, izgleda, sad stvarno stigla. Predlažemo da hladnoću pobedite ukusnim, toplim i zdravim napicima.

Recept smo potražili od naše stručne saradnice Dragane Filipović, dijetetičara-nutricioniste

NAPITAK OD ĐUMBIRA I MEDA

105 kcal, 1,4 g proteina, 2,15 g masti i 21 g ugljenih hidrata u 200 ml

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj aromatični napitak, intenzivnog prijatnog mirisa, ima snažan uticaj na očuvanje telesnog balansa koji je zimi pomalo poljuljan, pod uticajem niskih spoljašnjih temperatura. Umesto belog šećera, upotrebićete odlično pogonsko gorivo za naš organizam – pirinčani slad (šećeri prisutni u njemu dugo se razlažu čineći konstantan izvor energije). S obzirom na to da ne sadrži gluten, ovaj napitak se naročito preporučuje u ishrani osoba koje imaju intoleranciju na glukozu.

Sastojci za 200 ml napitka:

200 ml vode

Članak se nastavlja posle reklama

1 kesica zelenog čaja

½ korena svežeg đumbira

Članak se nastavlja posle reklama

1 kašičica pirinčanog slada

1 kašičica meda

Priprema:

Skuvajte zeleni čaj i njime prelijte sitno iseckan svež koren đumbira. U topao napitak dodajte kašičicu pirinčanog slada i kašičicu meda.

TOPLA ČOKOLADA

Članak se nastavlja posle reklama

161,2 kcal, 4,6 g proteina, 9,4 g masti i 13 g ugljenih hidrata u 150 ml

 

Topla čokolada uglavnom se priprema od gotove prah-smese koja sadrži skrob i zasićene masne kiseline. Probajte zdraviju varijantu – kombinaciju sojinog mleka i tamne čokolade.

Priprema:

U 100 ml sojinog mleka dodajte kašičicu smeđeg šećera i 2 kašičice vode, pa zagrejte dok ne provri. Dodajte 20 g tamne čokolade (sa 70% kakaoa) izlomljene na kockice i mešajte na laganoj vatri, dok se čokolada ne rastopi.

Članak se nastavlja posle reklama

Bojana Janjušević, urednica Zdravlja

Tagovi: