Matični mleč: Sve zdravstvene prednosti
Verovatno je i vama prva asocijacija na matični mleč jačanje imuniteta, ali ovaj pčelinji proizvod ima i druge zdravstvene prednosti, kažu stručnjaci. Otkrijmo ih sve
Matični mleč je mlečnobela, želatinasta supstanca koja potiče od sekreta koji proizvode mlade pčele radilice, a i služi kao hrana za sve larve tokom prvih dana po rođenju. Nakon tih prvih nekoliko dana, ovom hranljivom supstancom nastavlja da se hrani samo larva koja je predodređena za maticu – kraljicu košnice, koja se isključivo hrani matičnim mlečom.
Šta sve sadrži matični mleč?
Ovaj proizvod pčela se naziva i „pčelinje mleko“ i „apilak“, a sadrži značajne količine amino-kiselina (poznatih kao „gradivni blokovi proteina“) koje su važne za rast i reprodukciju ćelija. Matični mleč obiluje i ugljenim hidratima, masnim kiselinama, vitaminima grupe B, mineralima kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, enzimima… Prema studijama, matični mleč sadrži oko 60–70% vode, 12–15% proteina, 10–16% šećera, 3–6% masti i 2–3% vitamina, soli i amino-kiselina, a tačan sastav varira u zavisnosti od geografije i klime.
Matični mleč i med: gde je razlika?
Kao i med, matični mleč potiče iz košnica, ali pčele proizvode ove supstance iz različitih razloga. Dok med pruža energiju za radilice, matični mleč je glavni izvor hrane za maticu košnice. To je, dakle, prava „kraljevska“ hrana.Kada košnica izabere svoju sledeću kraljicu – maticu, ona počinje da se hrani isključivo matičnim mlečom i tako je do kraja njenog života. Svi ti nutrijenti sadržani u matičnom mleču doprinose da matica bude najveća pčela u košnici i daživi živi mnogo duže od ostalih pčela. Ako niste znali, ona živi i do 50 puta duže od prosečne pčele radilice, sve vreme obezbeđujući funkcionisanje i opstanak košnice.
Zdravstvene prednosti matičnog mleča
Matični mleč poseduje razne biološke atribute korisne i za ljudsko zdravlje, kao što su antioksidativna i antibakterijska svojstva, dopinosi imunološkim aktivnostima. Zato je ovaj pčelinji proizvod dobro je koristiti kao dodatak ishrani.
Pre svega, savetuje se za jačanje imuniteta, te podizanje energije, naročito tokom sezonskih promena… Ali, šta on još radi? Ovo su najčešće zabeležene koristi koje su doprinele da se matični mleč izdigne na zdravstveni pijedestal:
Pomaže u regulaciji šećera u krvi
Dokazi su ograničeni, ali neka istraživanja pokazuju da matični mleč može pomoći osobama sa dijabetesom tipa 2 da kontrolišu nivo šećera u krvi. Takođe, može pružiti antioksidativne efekte koji pomažu u borbi protiv insulinske rezistencije.
Obara visok holesterol
Studije na ljudima pokazale su da uzimanje matičnog mleča pomaže u povećanju „dobrog“ HDL holesterola i smanjenju „lošeg“ LDL holesterola. U trogodišnjem istraživanju na 36 zdravih žena u postmenopauzi, uzimanje 150 mg matičnog mleča dnevno povećalo je HDL holesterol za 7,7%, dok je LDL holesterol smanjen za 4,1%, uz ukupno smanjenje holesterola od 3%.
Ublažava simptome PMS-a i menopauze
U istraživanju na 110 studentkinja, učesnice koje su uzimale 1.000 mg matičnog mleča tokom dva meseca, govorilo se o smanjenju simptoma PMS-a za 50%. Što se tiče menopauze, istraživanje na 42 Japanke u postmenopauzi pokazalo je da uzimanje 800 mg matičnog mleča tokom 12 nedelja smanjuje bol u leđima i anksioznost povezanu s menopauzom. Još jedna studija na 200 žena u postmenopauzi pokazala je da uzimanje 1.000 mg dnevno tokom osam nedelja smanjuje sve simptome menopauze.
Može preduprediti nuspojave hemoterapije
Neka laboratorijska istraživanja pokazala su da ovaj pčelinji proizvod može pomoći u smanjenju tumorskih masa i imunološkog odgovora povezanog s rakom. Takođe, neki dokazi sugerišu da matični mleč može povećati efikasnost hemoterapijskih lekova. Ipak, potrebna su i dalja istraživanja.
Smanjuje alergijske reakcije
Studija iz 2011. godine objavljena u časopisu International Immunopharmacology pokazala je da matični mleč može pomoći u jačanju imunološkog sistema. Reakcija histamina na alergene bila je odmah suprimirana, što ukazuje i na mogućnostublažavanja sezonskih alergijskih simptoma.
Podržava kognitivne funkcije
Zbog sposobnosti da poboljša kognitivne funkcije, kratkotrajno pamćenje i motoričke veštine, matični mleč se često naziva i „hranom za mozak“.
Sadrži korisne probiotike
Pokazao se i kao izvor bifidobakterija, korisnih bakterija koje podržavaju zdravlje gastrointestinalnog trakta.
Poboljšava nivo kolagena u koži
Studije pokazuju da matični mleč povećava proizvodnju kolagena, pomažući u zaštiti kože od starenja.
Pomaže u slučaju osteoporoze
Istraživanja su takođe pokazala da može smanjiti gubitak koštane mase i povećati nivo kalcijuma i fosfata u koštanom tkivu.
Pomaže u zarastanju rana
Matični mleč ubrzava migraciju fibroblasta, ključnih ćelija za zaceljivanje rana.
Kako se čuvaju svojstva matičnog mleča?
Nekada su sebi mogli da ga priušte samo najimućniji (zato ne čudi da se na engleskom jeziku ova supstanca zove Royal Jelly). Oni su koristili mleč odmah po vađenju iz košnice jer je ova visoko kvalitetna ali krhka supstanca gubila svoj svojstva već nakon nekoliko dana.
Dugo su ljudi pokušavali da nađu način da očuvaju svojstva mleča kako bi omogućili puno dejstvo bioaktivnih materija. Tek se primenom procesa liofilizacije matičnom mleču produžava bioaktivnost sa 2 dana na pune 2 godine! Tokom ovog postupka, on se zaledi na ekstremno niskim temperaturama, na kojima ne gubi ništa od svojih svojstava, voda iz njega počne da isparava i na taj način se od bele materije malo gušće od mleka dobija prah – liofilizovani matični mleč, koji je baza svih Revita proizvoda.
Ukoliko ste u potrazi za nečim što će da ojača vaš organizam i doprinese opštem blagostanju, probajte sa proizvodima koji sadrže matični mleč. Ako jedna kraljica živi na ovom eliksiru, zašto ga vi ne biste uključili u vašu dnevnu rutinu?
Da li matični mleč ima negativne efekte?
On se generalno može upotrebljavati nezavisno od obroka, i uz bilo koju terapiju. Smatra se bezbednim za upotrebu, ali osobe alergične na med ili pčele trebalo bi da ga izbegavaju mleč. Nikad nije na odmet posavetovati se sa svojim lekarom pre početka upotrebe novog proizvoda, pa toplo preporučujemo da i u ovom slučaju to učinite.