Zašto je sporije vežbanje bolje za vas

by | septembar 29, 2014

Milan ZaricAutor: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Često se vodi polemika o tome koja brzina pokreta je najoptimalnija, odnosno pri kojoj brzini izvođenja određene vežbe najefikasnije aktiviramo željenu grupu mišića.

Glavni zaključak je da sporo izvođenje vežbi bolje utiče kod nekoliko ciljeva, naročito pozitivan efekat ima kod redukcije telesne mase, odnosno mršavljenja i kod povećanja mišićne mase što su i dva najčešća cilja vežbanja kod rekreativaca.

sporije izvodjenje vezbi

Razlozi zašto je to tako su:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Veća je energetska potrošnja;
2. Procentualno veća aktivacija mišića;
3. Manja brzina pokreta znatno smanjuje mogućnost povređivanja;
4. Potpuno isključivanje kompenzatornih pokreta.

Kada pokret izvodimo malom brzinom onda „teramo“ mišić da radi više, troši veću količinu energije i naš trening postaje efikasniji. To je usko povezano i sa procentualno većom aktivacijom mišićnih jedinica.

Kada se pokret izvodi sporije naš mišić uključuje sve raspoložive mišićne jedinice koje u slučaju brzog pokreta ne bi bile aktivirane. Pokret izveden sporo je u potpunosti svestan i kontrolisan pokret i u takvom režimu rada znatno manje dolazi do povreda.

Članak se nastavlja posle reklama

Kompenzatorni pokreti su oni pokreti koje napravimo kada ne možemo zadatu vežbu da odradimo u potpunosti na pravilan način i željenom grupom mišića već je nepravilnim izvođenjem najčešće većom brzinom „odradimo“ mišićima koji nisu u toj vežbi bili primarni.

Najjednostavniji primer su vežbe za stomak kod kojih, ako niste dovoljno koncentrisani i ne radite vežbu malom brzinom, dolazi do bolova u vratu i leđima, a to je siguran znak da ste se prilikom podizanje više nego što treba „gurali“ vratom i donjim leđima što vam se siguran sam nekada i dešavalo.

Članak se nastavlja posle reklama

Brzi pokreti takođe imaju jasnu i definisanu ulogu u treningu, ali ćemo o njima neki drugi put.

Tagovi: