Božićna česnica: Jednostavan recept za tradicionalni kolač

by | januar 6, 2016

Pravoslavni Božić koji je pred nama obavezno započinje česnicom koja se mesi tog jutra. Donosimo vam jednostavan recept za ovaj tradicionalni praznični kolač.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Sastojci:
– 2 jaja
– 1 paketić kvasca
– 1/2 l mleka
– 1 kg brašna
– so
– novčić

Priprema:
1. U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
3. Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.
4. Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice – prvi odsečeni komad badnjaka.
5. Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Zanimljivost:
– U zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se stavlja komadić hrasta, zrno žita i pasulja.

Članak se nastavlja posle reklama

A photo posted by oohdelally on

A photo posted by Jermina (jermina) on

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: