Poslastica kojoj je teško odoleti – čizkejk sa jagodama
Bilo da ste istinski sladokusac ili torte i kolače jedete samo u posebnim prilikama, sigurno postoji slatkiš koji vam je omiljen. Ako preferirate laganije dezerte kremaste strukture u čiji sastav obavezno ide i neko sveže voće, onda je sasvim moguće da je vaš favorit čuveni čizkejk. Kolač koji je omiljen širom sveta dolazi u velikom broju varijanti, ali se skoro svi recepti baziraju na nekoliko osnovnih sastojaka – voću, siru i korici koja se pravi od keksa ili koštunjavog voća. S obzirom na to da su recepti za kolač od sira zaista brojni, mi vam donosimo jedan poseban, a to je recept za veganski Cheesecake sa jagodama. (Pročitaj: Kolačići sa čokoladom: Recept od samo pet sastojaka)
Kao i većina kolača ovog tipa, čiz sa jagodama se ne peče, što je, u uslovima ekstremno visokih temperatura, dodatni plus. Nekoliko sastojaka i dobar blender dovoljni su za pravljenje ove ledene poslastica koja ukusom podseća na sladoled, ali ne sadrži gluten ni mlečne proizvode. Ovaj čiz ima hrskavu koricu od pekan oraha i urmi. Fil od sira napravljen je kombinovanjem indijskih oraha, jagoda, kokosovog mleka i javorovog sirupa. (Pročitaj: Omiljeni gost letnje trpeze – maline!)
Verovali ili ne, kada je u pitanju veganski Cheesecake sa jagodama, za pripremu će vam biti dovoljno samo petnaestak minuta (ne računajući vreme potrebno za hlađenje kolača).
Cheesecake sa jagodama
Sastojci:
Kora:
180 g pekan oraha
3 urme
2 kašike kokosovog ulja
prstohvat soli
Fil:
225 g indijskog oraha koji se natapao u vodi najmanje četiri sata
300 g iseckanih jagoda
80 ml kokosovog mleka (možete koristiti i bilo koje drugo biljno mleko)
100 g javorovog sirupa
2 kašike limunovog soka
1 kašičica ekstrakta vanile
Dekoracija:
200 g iseckanih jagoda
Priprema:
Kora: Obložite manji pleh papirom. Sipajte pekan orahe, urme, ulje i so u blender. Blendajte dok ne dobijete lepljivo testo. Stavite ga u pleh i ravnomerno rasporedite pritiskanjem. Ostavite u zamrzivaču dok pripremite fil.
Fil: U opran blender stavite sastojke za fil. Blendajte dok masa ne postane glatka i kremasta. Probajte ukus i, ukoliko je nedovoljno slatko, dodajte još javorovog sirupa. (Pročitaj: Isprobajte tri fenomenalna, osvežavajuća bezalkoholna koktela)
Izvadite posudu iz zamrzivača i premažite fil preko kore. Iseckane jagode poređajte po vrhu. Držite u zamrzivaču četiri sata, pa izvadite da odstoji na sobnoj temperaturi desetak minuta pre služenja. Ukrasite svežim jagodama i uživajte u izgledu i ukusu poslastice. Prijatno!