Heljda: Veoma zdrava i ukusna namirnica

by | februar 8, 2015

Heljda je izuzetno zdrava i ukusna namirnica koju bismo svi trebali često da konzumiramo.

Foto: Herbalist

Foto: Herbalist

Ona je u Evropu stigla tek u srednjem veku iz Azije, a u našim krajevima je još uvek veoma zapostavljena u ishrani.

U kulinarstvu se heljda smatra za žitaricu, a to mišljenje je pogrešno. Botanički, ona spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad se svrstava i u voće. Cvetovi heljde su veoma aromatični, pa pčele vole da ih oprašuju, a kasnije proizvode med koji ima karakterističnu tamnu boju i jak miris. Ovaj med ima veoma lekovita svojstva.

Heljda se lako vari, prepuna je vitamina B i mnogih hranljivih sastojaka. Mlevenjem heljdinog zrna se dobija brašno od kog se pripremaju hleb, razna peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od ovog brašna.

Članak se nastavlja posle reklama

Heljda ne sadrži gluten, pa osobe koje su alergične na njega mogu bez problema da uživaju u jelima od heljde. Heljda se često koristi kao zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.

Evo za šta je sve heljda dobra i zbog čega trebate da počnete da je konzumirate:

  • Smanjuje nivo šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
  • Ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
  • Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • Bogata je mineralima, sadrži fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan
  • Bogata je dijetalnim vlaknima
  • Sadrži osam esencijalnih aminokiselina
  • Bogata je flavonoidima
  • Otkriveno je da heljda smanjuje visok krvni pritisak i holesterol
  • Smanjuje rizik od nastanka raka

Tagovi: