Gastro

Holesterol: Šta je najvažnije da znamo?

by Redakcija

07.07.2021
Marija Đurković
Marija Đurković

Našem organizmu holesterol je neophodan za izgradnju zdravih ćelija. Međutim, povišeni nivoi holesterola uvećavaju rizik od srčanih oboljenja. Naime, u tom slučaju, u krvnim sudovima se stvaraju uslovi za taloženje masnih naslaga. One se vremenom sve više povećavaju, što sužava krvne sudove i stvara poteškoće u cirkulaciji krvi. Dešava se da se masne naslage oslobode u krvotok, stvarajući tromb, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Sklonost visokom holesterolu je nasledna, međutim, veoma je često rezultat nezdravih životnih izbora, koje možemo na vreme promeniti. Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost su prevencija za pojavu visokih nivoa holesterola. Upravo zbog toga smo zamolili nutricionistkinju Mariju Đurković da nam objasni šta je to najvažnije što moramo znati o holesterolu i ishrani.

Šta je holesterol?

Holesterol je supstanca steriodne strukture koja ima višestruke uloge u organizmu.

Holesterol je esencijalan za život, jer ulazi u sastav svih ćelijskih membrana ljudskog organizma. Osnova je mnogih hormona zaduženih za rast, razvoj i reprodukciju, a takođe je i u sastavu žučnih kiselina zaduženih za normalnu apsorpciju hranljivih materija u digestivnom traktu.
Holesterol u organizmu potiče iz dva izvora – jedan deo se sintetiše u organizmu, a drugi se unosi hranom.
Ako osoba koja ima genetsku predispoziciju za povećanu sintezu holesterola i/ili unosi velike količine hrane bogate zasićenim mastima, onda može imati povišen nivo holesterola u krvi.

Kako ishrana bogata zasićenim mastima deluje na holesterol?

Holesterol se u cirkulaciji nalazi u vidu lipoproteina, čestice koje se sastoje od specifičnih proteina i lipida, od kojih su dve najvažnije HDL i LDL.
HDL (dobar holesterol)
LDL (loš holesterol)
Nova istraživanja pokazuju da unos holesterola  iz hrane ne utiče na holesterol u krvi, ali zato namirnice bogate zasićenim mastima mogu uticati na porast holesterola.
Namirnice bogate zasićenim mastima – namirnice životinjskog porekla (meso, jaja, puter, mlečni proizvodi, punomasni sirevi, pavlaka, sladoled…). Od biljnih izvora – to su palmino, kokosovo ulje.
Dnevni preporučen unos zasićenih masti je do 10% od ukupnog dnevnog unosa masti.
Da biste spustili holesterol u krvi, treba da smanjite unos zasićenih masti, da se krećete više, redovnije spavate i smanjite stres.

 


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.