RECEPT: Punjene pohovane tikvice
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.
Mrsno jelo
- 8 mladih tikvica
300 g feta sira
100 g dimljene pečenice
3 kisela krastavca
3 dl tartar sosa
mešavina začina, so
Za pohovanje:
3 dl ulja
3 jajeta
200 g prezle
150 g brašna
PRIPREMA:
1. Tikvice oguliti, pa pažljivo izdubiti sredinu. Potom ih kratko blanširati u slanoj vodi, ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohlade.
2. Dimljenu pečenicu i krastavce sitno iseckati.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti feta sir, dimljenu pečenicu i kisele krastavce, te začiniti po ukusu.
4. Pripremljenim filom puniti tikvice, a zatim ih zatvarati komadima koji su ostali prilikom dubljenja.
5. Filovane tikvice uvaljati u brašno, pa u umućena jaja, i na kraju u prezlu, te ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene. Pečene tikvice ostaviti da se prohlade, a potom ih preliti tartar sosom.
REČ PLUS:
Visok udeo vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a da bi se potpuno iskoristila lekovita svojstva ovog povrća, preporučljivo je da se konzumiraju sa korom.