RECEPT: Ukusna slana torta

by| februar 19, 2010

Slana torta

POTREBNO JE: (za 6 osoba)
Priprema: 40 min. Pečenje: 25 min.
Mrsno jelo

 

Za koru:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 6 jaja
  • 150 g putera
  • 4 kašike brašna
  • 6 dl mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • muskatni oraščić
  • so

Za fil:

  • 300 g kiselih krastavaca
  • 300 g praške šunke
  • 300 g švapskog sira
  • 2 dl pavlake
  • 1 kašika senfa
  • 2 jajeta
  • 1/2 veze peršuna

Za dekoraciju:

  • 300 g švapskog sira
  • 1 dl pavlake
  • 200 g mariniranih šampinjona

 

Članak se nastavlja posle reklama

PRIPREMA:

Kora:
1. U odgovarajućoj šerpi otopiti puter, pa dodati brašno, promešati i kratko propržiti. Potom polako usuti mleko i mešati dok se ne dobije željena gustina. Gotov sos začiniti po ukusu i ostaviti da se ohladi.
2. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg.
3. U ohlađen sos umešati jedno po jedno žumance, prašak za pecivo i muskatni oraščić po ukusu, pa dodati sneg od belanaca i polako promešati.
4. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, a zatim sipati pripremljenu masu i ravnomerno je rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru uzdužno preseći na dva dela kako bi se dobile tri pravougaone kore.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil:
1. Jaja obariti i izrendati na krupno rende, krastavce i prašku šunku iseći na kockice, a peršun što sitnije iseckati.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti sir, pavlaku i senf, a potom dodati prašku šunku, jaja, krastavce i peršun, začiniti po ukusu i polako promešati.

Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom te naslagati jednu na drugu.
2. Filovanu tortu premazati mešavinom švapskog sira i pavlake, pa dekorisati mariniranim šampinjonima.

 

Izvor:  

Tagovi: