RECEPT: Ukusna slana torta
POTREBNO JE: (za 6 osoba)
Priprema: 40 min. Pečenje: 25 min.
Mrsno jelo
Za koru:
- 6 jaja
- 150 g putera
- 4 kašike brašna
- 6 dl mleka
- 1 prašak za pecivo
- muskatni oraščić
- so
Za fil:
- 300 g kiselih krastavaca
- 300 g praške šunke
- 300 g švapskog sira
- 2 dl pavlake
- 1 kašika senfa
- 2 jajeta
- 1/2 veze peršuna
Za dekoraciju:
- 300 g švapskog sira
- 1 dl pavlake
- 200 g mariniranih šampinjona
PRIPREMA:
Kora:
1. U odgovarajućoj šerpi otopiti puter, pa dodati brašno, promešati i kratko propržiti. Potom polako usuti mleko i mešati dok se ne dobije željena gustina. Gotov sos začiniti po ukusu i ostaviti da se ohladi.
2. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg.
3. U ohlađen sos umešati jedno po jedno žumance, prašak za pecivo i muskatni oraščić po ukusu, pa dodati sneg od belanaca i polako promešati.
4. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, a zatim sipati pripremljenu masu i ravnomerno je rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru uzdužno preseći na dva dela kako bi se dobile tri pravougaone kore.
Fil:
1. Jaja obariti i izrendati na krupno rende, krastavce i prašku šunku iseći na kockice, a peršun što sitnije iseckati.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti sir, pavlaku i senf, a potom dodati prašku šunku, jaja, krastavce i peršun, začiniti po ukusu i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom te naslagati jednu na drugu.
2. Filovanu tortu premazati mešavinom švapskog sira i pavlake, pa dekorisati mariniranim šampinjonima.