Tradicionalni (zdravi!) božićni desert: Pečene jabuke s orasima
Ovo je pravi Božićni klasik: tople, mekane, slatke pečene jabuke, pravo iz rerne! Dodajte im orahe i cimet – i rezultat će biti neodoljiva a zdravija poslastica.
Neodoljivi bonus ovom receptu biće sladoled od vanile. Ili, ako dosledno, čak i tokom praznične sezone, izbegavate dodate šećere, umesto sladoleda poslužite grčki jogurt.
U ovom desertu toplo se susreće sa hladnim, a kiselo sa slatkim – a poznato je da se suprotnosti savršeno dopunjuju. Upravo je to slučaj s ovim receptom!
Pečene jabuke s orasima
Potrebno (za 4 osobe):
- 4 kašičice putera
- 4 velike jabuke
- oko 60 g mlevenih oraha + dve kašike seckanih oraha za posipanje (orahe po želji možete zameniti drugih koštunjavim voćem
- 4 kašičice smeđeg šećera
- 2-3 kašike mleka
- Naseckano suvo voće po želji (grožđe, urme, kajsije, možete i izostaviti)
- 1 kašičica cimeta
- narendana korica limuna i kolutovi limuna (po želji)
- 4 kugle sladoleda od vanile (opciono: 4 kašike ulupane slatke pavlake ili 4 kašike grčkog jogurta)
Priprema:
- Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni Celzijusa.
- Jabuke operite, odsecite gornji deo, pa u donjem delu izdubite sredinu.
- Stavite da mleko provri, pa uspite šećer da se istopi. Isključite pa dodajte mlevene orahe.
- U mlevene orahe umešajte začine (cimet, limunovu koru…), seckane orahe (ili druge košutnjave plodove) i naseckano suvo voće pa sve promešajte. Po želji, možete dodati i malo ovsenih pahuljica. Napunite ovom smesom donji deo jabuka, pa na svaki deo stavite kašičicu maslaca. Preklopite ih odsečenim gornjim delom jabuke pa ih poređajte u manju tepsiju obloženu papirom za pečenje. Po želji, oko jabuka možete poređati kriške limuna.
- Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, dok jabuke ne postanu sasvim mekane i aromatične.
- Poslužite preliveno medom, sladoledom, slatkom pavlakom ili grčkim jogurtom.
Pročitajte i… 7 last minute ideja za praznične deserte
lepotaizdravlje.rs Tatiana Volgutova / iStock via Getty