Veganska cezar salata: Idealan letnji obrok
Veganska cezar salata je uvek dobra ideja, naročito u vrelim, letnjim danima.
Cezar salatu osmislio je ugostitelj Cezar Kardini, italijanski imigrant koji je služio u restoranima u Meksiku i SAD. Iako je živeo i radio u San Dijegu, tokom prohibicije, jedno vreme radio je i u Tihuani. Njegova ćerka Rosa je tvrdila da je njen otac osmislio “cezar salatu” tokom proslave 4. jula 1924. godine.
Tog dana, restoran je bio prepun gostiju, a Kardini i ostatak osoblja su ostatke hrane stavljali sa strane. U jednom trenutku, sastojci poput mesa, zelene salate i dresinga su se pomešali i na posletku, stvoreno je sasvim novo jelo.
Danas, varijacija na temu je bezbroj, a mi vam predstavljamo vegansku opciju.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Veganska cezar salata
Za 4 osobe
Sastojci:
300 g leblebija
sok jednog limuna
maslinovo ulje
so, biber
čen belog luka
1 kašika senfa
4 tanke kriške hleba
2 manja crvena luka
2 rotkvice
2 glavice zelene salate
Pročitajte i… Šta li bi o čuvenoj salati rekao Cezar?
Način pripreme
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isperite leblebije i prosušite uz pomoć ubrusa.
- Stavite ih na pek papir i pecite u rerni, dok ne postanu hrskave (dovoljno je oko 30 minuta).
- Izvadite iz rerne i prebacite u činiju. Prelijte sokom od pola limuna i ostavite da se ohlade.
- U blender dodajte kašiku maslinovog ulja, senf, so, biber, beli luk i kašiku limuna, te sve izmiksajte. Ostavite dresing sa strane.
- Namažite parče hleba maslinovim uljem i dodajte so i biber. Prepecite ga u tosteru ili rerni (oko 10 minuta na 180 stepeni).
- U tiganj stavite iseckane rotkvice i crveni luk pa propržite (oko 5 minuta).
- U činiju u kojoj su leblebije dodajte proprženo povrće. Zatim dodajte isceckane glavice zelene salate i komadiće hleba. Prelijte dresingom.
Prijatno!