Veganska pita sa limunom: Osvežavajući desert
Veganska pita sa limunom je naš omaž letu, a u nastavku vam otkrivamo i zašto smo se odlučili za ovo kremasto zadovoljstvo.
Limun je neizostavni deo mnogih kolača, torti, sladoleda i poslastica. Pored toga što je osvežavajuć (pa samim tim idealan dodatak slatkišima leti), ovo citrusno voće rado koristimo i u zimskom periodu.
Da li zbog mirisa ili arome, ne znamo, ali zaista ne postoji lepša asocijacija na božićne praznike (osim cimeta!) od ukusa limuna u kolačima. Okej, priznajemo, malo smo se zaleteli (ipak su praznici tek za nekoliko meseci), ali kada pročitate recept, shvatićete zašto smo se odlučili na ovaj desert.
Veganska pita sa limunom
Sastojci
Za koru
325 g brašna
1/2 kašičice morske soli
1,5 kašika šećera
115 g hladnog kokosovog ulja (mora da bude u čvrstom stanju)
8 kašika ledeno hladne vode
Za preliv sa limunom
300 g šećera
65 g kukuruznog skroba
1/8 kašike morske soli
235 ml ovsenog mleka
115 ml vode
235 ml soka od limuna
pulpa od 1 limuna
1/4 kašičice kurkume
15 g veganskog putera
Za šlag
115 ml akvafave (viskozna voda u kojoj su se kuvale semenke mahunarki, najbolje leblebije)
150 g šećera u prahu
1/2 kašike ekstrakta vanile
1/2 kašike limunovog soka
1/8 kašike vinskog streša
Isprobajte i… Veganska pita od bundeve
Način pripreme
Kora:
1. U blender sipajte brašno, šećer i so i izblendajte. Dodajte kokosovo ulje i ponovo izblendajte. Smesa bi trebalo da bude slična pesku.
2. Dodajte vodu (kašiku po kašiku) dok se testo ne sjedini.
3. Izvadite testo iz blendera i ostavite u frižider na pola sata.
4. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
5. Ohlađeno testo razvaljajte oklagijom i stavite u tepsiju (premazanu puterom). Vodite računa da prilikom polaganja testo u tepsiju ne ostanu balončići vazduha.
6. Pecite 10-15 minuta, dok kora ne dobije zlatkastu boju.
7. Ostavite da se ohladi.
Krem od limuna:
- Pomešajte sve sastojke (sem putera) u šerpici na srednjoj temperaturi. Sve vreme mešajte kako se ne bi stvorile grudvice.
- Nakon 5 minuta, kada smesa počne da se zgušnjava, ugasite ringlu i u smesu ubacite veganski puter. Mešajte dok se puter ne otopi i sjedini.
- Ostavite sa strane da se ohladi.
Šlag:
- Sipajte akvafabu u činiju i mutite mikserom 2 minuta, dok se akvafaba ne zgusne i ne postane penasta. Smanjite brzinu i dodajte ostale sastojke.
- Mešajte još pet minuta, dok ne dobijete gusti smesu.
Sipajte ohlađeni krem od limuna na koru, pa stavite u frižider na 10 minuta. Kada se ohladi, dodajte šlag i vratite u frižider.