Clean eating recept Snežane Paučinac: Grčka salata sa kinoom
Uz knjigu recepata Snežane Paučinac istražujemo clean eating stil ishrane. Danas je na meniju grčka salata sakinoom
Grčka salata sa kinoom je idealan recept za ljubitelje kinoe, kao i za one koji se tek spremaju da prvi put probaju ovu moćnu žitaricu. A nju je svakako korisno uvrstiti na jelovnik jer je stručnjaci, zbog visoke nutritivne vrednosti, smatraju superhranom.
– Ovo je prvo jelo koje sam napravila od kinoe. Bila sam pomalo neodlučna, zbog same teksture ove namirnice, ali shvatila sam da, ako je dodam u jelo koje volim, ne može ispasti loše! Ispostavilo se da sam bila u pravu. Ljubav na prvi zalogaj! – otkriva Snežana Paučinac, sertifikovani health coach i autorka knjige 5-Ingredient Clean Eating Cookbook.
Kinoa, zbog sjajnog nutritivnog profila, zaslužuje da bude u centru pažnje kad je o žitaricama reč. Ona sadrži sve esencijalne amino-kiseline, kompletan je protein, što je retkost kada su biljne namirnice u pitanju.
– Dakle, ako pravite, na primer, pečeno povrće, dovoljno je da dodate kinou – nije vam potreban protein životinjskog porekla. Volim da stavim malo kinoe i u salate, kako radi količine proteina, tako i da bih dobila hrskavu teksturu– objašnjava Snežana
Grčka salata sa kinoom
Bez glutena, soje i orašastih plodova, pogodno za vegane
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme kuvanja: 25 minuta
Porcija: 4 do 6 osoba
Potrebno:
2 šolje kinoe
1 ¼ šolje čeri paradajza, iseckanog na četvrtine
½ iseckanog krastavca
½ šolje iseckanih kalamata maslina
Za preliv:
1/4 šolje maslinovog ulja
1/2 većeg limuna
1/2 kašičice himalajske soli
Priprema:
1. Pomešajte sastojke za preliv pa ga ostavite sa strane.
2. Isperite kinou nekoliko puta dok voda ne postane providna.
3. Uspite 4 šolje vode u tiganj srednje veličine, pa ostavite da proključa.
4. Dodajte kinou, poklopite pa ostavite da se lagano krčka 20 minuta.
5. Skinite poklopac i promešajte viljuškom da rastresete slepljena zrna, pa ostavite da odstoji 5 minuta.
6. Prebacite kinou u veliku drvenu ili staklenu posudu za salatu i ostavite da se prohladi.
7. Kada se ohladi do sobne temperature, dodajte iseckani krastavac, paradajz i masline, a po želji možete dodati i iseckani luk i peršun (pogledajte savet ispod). Promešajte.
8. Dodajte preliv i jelo je spremno za služenje.
Savet za pripremu: Ako volite sveže bilje, predlažem da u salatu dodate ¼ šolje svežeg peršuna. Iseckani crveni luk je sjajna opcija ukoliko volite intenzivni ukus i dublju aromu.
Savet za zamenu: Umesto crvenog luka, možete koristiti i mladi luk ili celer, obe namirnice se sjajnu slažu sa kinoom.
Savet za čuvanje: Salata može dva dana da stoji u frižideru, dok čista, skuvana kinoa može da se odloži u frižider i na nedelju dana.
Po porciji: 311 kalorija Masti: 14 g Proteini: 9 g Ugljeni hidrati: 39 g Vlakna: 5 g Natrijum: 184 mg
Probajte i: Dodatak vašoj jutarnjoj rutini: Isprobajte antiinflamatorni „hot shot“!